grumko Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Szaszłyki z kurczaka z kaszką kuskus Przepis z kuchni tunezyjskiej Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 2 papryki pokrajane na kawałki sok z 1 cytryny 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub łyżeczka mielonej suszonej Włożyć kurczaka i paprykę do niemetalowej miski, dodać sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, kolendrę i wymieszać. Przykryć i pozostawić na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie połączyć składniki sosu Sos jogurtowy 3/5 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny drobno starta skórka z l/2 cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Nagrzać grill do wysokiej temperatury. Nabić kawałki kurczaka i papryki na szpikulce. Grillować przez około 10-12 minut, obracając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie i przypieczone. Pozostawić w cieple. Przyrządzić kuskus według przepisu na opakowaniu, spulchnić widelcem. Kuskus 255 g kaszki kuskus 30 g masła 4 drobno posiekane dymki 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub łyżeczka mielonej suszonej Na małej patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim dymki przez około 2 minuty. Podsmażoną dymkę i 3 łyżki kolendry dodać do kaszki kuskus, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Wyłożyć kuskus na talerze, na nim położyć szaszłyki, polać sosem jogurtowym. Smacznego!! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Wielkie dzięki, sezon grilowy sie zaczyna - czas na cos innego, pozdrawiam, Cytuj
EWA1992 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Musze koniecznie pokazać ten przepis swojemu ślubnemu on lubi grillować. Grumko - dzięki za następny przepis. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.