grumko Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Składniki: 50 dkg mielonej cielęciny lub wołowiny pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki wody 1 jajko 10 dkg bułki tartej łyżeczka soli szczypta pieprzu 3 szklanki bulionu natka pietruszki Wymieszać w misce wszystkie składniki z wyjątkiem bulionu. Wyrobić. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować i włożyć kulki mięsne. Gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć i trzymać w cieple. Składniki sosu: 3 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki szklanka wywaru w którym gotowały się kulki sok z 1 cytryny łyżka posiekanej natki pietruszki Masło stopić w rondlu, zrobić zasmażkę z mąki i rozprowadzić wywarem. Zagotować. Rozprowadzić żółtka sokiem z cytryny, dobrze ubić, dodać kilka łyżek gorącego rosołu i dalej ubijać. Wlać do zasmażki, podgrzewać przez kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania. Wymieszać z natką pietruszki. Sosem polać kulki i podawać z ryżem. Smacznego!! Cytuj
aneta583 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 A czy z wieprzowiną nie będzie dobre bo obecnie dysponuję tego typu mięsem w większej ilości? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.