mac51 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Składniki na 1 słoik: 6-7 cytryn,sól,sok z 1 cytryny,woda. Wykonanie: Cytryny wyszorowac,zalać zimną wodą,odstawić na 5 dni codziennie zmieniając wodę. Następnie rozciąć cytryny na ćwiartki nie docinając do końca tak,aby się nie rozpadły. Póżniej nacisnąć cytrynę aby się rozchyliła i wsypać do środka około 1/4 łyżeczki soli. Zrobić tak z pozostałymi,następnie włożyć do wyparzonego słoika,wsypać łyżkę soli i sok z jednej cytryny.Na koniec zalać wrząca wodą do przykrycia cytryn.Zostawić na 3-4 tygodnie. Zalewę można używac jako ocet,a cytryny jako dodatek do salatek,duszonych mięs,innych potraw według uznania. Przepis dostalem,jest chyba z GW.Mnie smakują :grin: Cytuj
basga Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Oglądałam ten przepis chyba na Discovery i przyznam,że mnie zaciekawił,ciekawe ile te cytryny mogą stać po tym miesiącu oczekiwania. Cytuj
elusia Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Ja ogladlam w tv kuchnie tunezyjska i tam byl przepis na marnowane cytryny,bo oni uzywaja skorki cytrynowej joko przyprawy do "tarziki" jezeli ktos jest zaiteresowany tym przepisem to podam elusia z gdanska Cytuj
ela52 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Ciekawy przepis.Napisz ile te cytryny moga stac po miesiacu oczekiwania??? POZDRAWIAM :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
mac51 Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 W chłodnym miejscu,lodówce-miesiąc, a może i dłużej,ja zużywam je wcześniej(sól i kwas konserwuje) :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.