Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki na 1 słoik: 6-7 cytryn,sól,sok z 1 cytryny,woda. Wykonanie: Cytryny wyszorowac,zalać zimną wodą,odstawić na 5 dni codziennie zmieniając wodę. Następnie rozciąć cytryny na ćwiartki nie docinając do końca tak,aby się nie rozpadły. Póżniej nacisnąć cytrynę aby się rozchyliła i wsypać do środka około 1/4 łyżeczki soli. Zrobić tak z pozostałymi,następnie włożyć do wyparzonego słoika,wsypać łyżkę soli i sok z jednej cytryny.Na koniec zalać wrząca wodą do przykrycia cytryn.Zostawić na 3-4 tygodnie. Zalewę można używac jako ocet,a cytryny jako dodatek do salatek,duszonych mięs,innych potraw według uznania. Przepis dostalem,jest chyba z GW.Mnie smakują :grin: post-5154-1174382969_thumb.jpg

Opublikowano

Oglądałam ten przepis chyba na Discovery i przyznam,że mnie zaciekawił,ciekawe ile te cytryny mogą stać po tym miesiącu oczekiwania.

Opublikowano

Ja ogladlam w tv kuchnie tunezyjska i tam byl przepis na marnowane cytryny,bo oni uzywaja skorki cytrynowej joko przyprawy do "tarziki" jezeli ktos jest zaiteresowany tym przepisem to podam elusia z gdanska

Opublikowano

W chłodnym miejscu,lodówce-miesiąc, a może i dłużej,ja zużywam je wcześniej(sól i kwas konserwuje) :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.