Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś mąż zrobił mi niespodziankę.Dawno chciałam kupić szybkowar i dziś dostałam go od męża.Śliczny 6 litrowy.

Czy ktoś używa szybkowaru???Co w nim gotujecie???Jak się sprawdza???

Proszę o cenne uwagi??? :grin:

Opublikowano

Ja niestety nie mam szybkowaru,ale ma go moja teściowa i wiem,że robi w nim wszystko tzn.chodzi mi o gotowanie i gotowe jedzenie jest o wiele szybciej niż w tradycyjnych garnkach.

Opublikowano

Justynko-tylko uważaj przy gotowaniu bo tam jest bardzo wysokie ciśnienie i możesz się oparzyć!

Opublikowano

Więcej znajdziesz TUTAJ Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pytaj, bo ja uzytkuję go od ponad 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Szybkowar = oszczędność czasu, energii, zdrowsze potrawy itd. Wieczorem napiszę Ci co ja w nim przygotowuję, bo teraz muszę skończyć szycie żakietu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Justynko moja mama używa szybkowaru, który dostała w prezencie ślubnym, czyli ma dobrze ponad 30let. Sprawdza sie przy dotowaniu wywarów do zup, duszenia mięs, bigosu...

Opublikowano

Szybkowara nie otwiera się po wyłączeniu gotowania. Ja miałam metalowe wystajace i jak opadło to wtedy można było pokrywę otworzyć. Można również wstawić do zimnej wody. Myślę ze nie ma co dyskutować bo napewno jest objaśnienie w instrukcji.

  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiem , ze temat jest sprzed ponad pół roku .Jednak dopiszę coś co wydaje mi się istotne. Najbezpieczniej jest korzystać z instrukcji załączonych do szybkowara i to bezwzględnie. Teraz o mięsie. Smażę mięso pokrojone w kawałkach przed włozeniem do szybkowara. Jak jest zarumienione , dodaję do niego podsmazoną oddzielenie cebulę, solę , dodaję przyprawy lub warzywa. Następnie dodaję wody tyle by przynajmniej w połowie mięso było zakryte. Dalej to juz wg instrukcji. Po ugotowaniu mięso jest smacze, uduszone w ładnym brązowym kolorze. Sos przez dodanie cebuli smażonej do duszenia, także jest brązowy i o smaku pieczystego.

  • 4 miesiące temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :)

Wycinek z netu

Pierwsza zaleta: oszczędność czasu!

Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!

Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku!

Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.

Trzecia zaleta: intensywny smak!

Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj!

Czwarta zaleta: oszczędność energii!

Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.

Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia

Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.

Gotowanie bezciśnieniowe

szybkowar stosować można też do normalnego gotowania

Szybsze gotowanie

czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%

Łagodniejsze gotowanie

dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze

Aromatyczne gotowanie

krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych

Zmienne stopnie gotowania

elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.

Energo-oszczędnie

skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii

Długowieczne i odporne

ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego

Proste czyszczenie

garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować

Jak długo gotujemy (czas w minutach)

włoszczyzna 5-6

pieczeń cielęca 15-20

kalafior cały 4-6

pieczeń wieprzowa 25-30

ziemniaki obrane 6-8

pieczeń wołowa 40-50

ziemniaki w mundurkach 8-10

gulasz 15-20

buraki 15-25

pstrąg 4-6

kukurydza w kolbach 8-10

zupa jarzynowa 4-8

fasola nie moczona 15-20

rosół z mięsem 35-40

kasza gryczana 6

zupa pomidorowa 6-8

kura 20-25

kapuśniak 15

  • Like 1
  • 1 miesiąc temu...
Gość Garnek24
Opublikowano

Ja mam u siebie parowar i gdybym miał wybierac miedzy nim a szybkowarem,to bez wątpienia wybrałbym parowar. Świetnie sprawdza sie podczas gotowania piersi z kurczaka:)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.