Justyna.K Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Dziś mąż zrobił mi niespodziankę.Dawno chciałam kupić szybkowar i dziś dostałam go od męża.Śliczny 6 litrowy. Czy ktoś używa szybkowaru???Co w nim gotujecie???Jak się sprawdza??? Proszę o cenne uwagi??? :grin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Ja niestety nie mam szybkowaru,ale ma go moja teściowa i wiem,że robi w nim wszystko tzn.chodzi mi o gotowanie i gotowe jedzenie jest o wiele szybciej niż w tradycyjnych garnkach. Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Justynko-tylko uważaj przy gotowaniu bo tam jest bardzo wysokie ciśnienie i możesz się oparzyć! Cytuj
Dorunia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Justynko już był poruszany na forum temat szybkowaru,poczytaj tutaj https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...=2789&st=15 Cytuj
Marra Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Więcej znajdziesz TUTAJ Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to pytaj, bo ja uzytkuję go od ponad 4 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Szybkowar = oszczędność czasu, energii, zdrowsze potrawy itd. Wieczorem napiszę Ci co ja w nim przygotowuję, bo teraz muszę skończyć szycie żakietu. Pozdrawiam Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Justynko moja mama używa szybkowaru, który dostała w prezencie ślubnym, czyli ma dobrze ponad 30let. Sprawdza sie przy dotowaniu wywarów do zup, duszenia mięs, bigosu... Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Szybkowara nie otwiera się po wyłączeniu gotowania. Ja miałam metalowe wystajace i jak opadło to wtedy można było pokrywę otworzyć. Można również wstawić do zimnej wody. Myślę ze nie ma co dyskutować bo napewno jest objaśnienie w instrukcji. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 tak INO masz rację wszystko pisze w instrukcji. :grin: Cytuj
rozella Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Wiem , ze temat jest sprzed ponad pół roku .Jednak dopiszę coś co wydaje mi się istotne. Najbezpieczniej jest korzystać z instrukcji załączonych do szybkowara i to bezwzględnie. Teraz o mięsie. Smażę mięso pokrojone w kawałkach przed włozeniem do szybkowara. Jak jest zarumienione , dodaję do niego podsmazoną oddzielenie cebulę, solę , dodaję przyprawy lub warzywa. Następnie dodaję wody tyle by przynajmniej w połowie mięso było zakryte. Dalej to juz wg instrukcji. Po ugotowaniu mięso jest smacze, uduszone w ładnym brązowym kolorze. Sos przez dodanie cebuli smażonej do duszenia, także jest brązowy i o smaku pieczystego. Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Jestem na kupnie szybkowaru nie chcę kupic badziewia, moze ktoś z Was poleci mi jakąs sprawdzona firmę, albo powie, na co zwrócic szczególna uwagę przy kupnie ? Cytuj
bulimek Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Przepraszam jeśli moje pytanie będzie głupie, ale chciałabym się w końcu dowiedzieć🙂. Jaka jest różnica między szybkowarem a parowarem? Cytuj
czerusia Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 nie mam jeszcze tego urzadzenia ale zamierzam kupic, czy możecie mi conieco poradzic w związku z tym 🙂 ?? POZDRWAIEM SERDECZNIE!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2010 Trochę wiadomości znalezionych w internecie >> może komuś się przydadzą :) Wycinek z netu Pierwsza zaleta: oszczędność czasu! Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach ? od 110 do 116 °C ? co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%! Druga zaleta: zwiększenie ilości witamin w posiłku! Skrócenie czasu gotowania i ograniczenie dostępu tlenu wiąże się z zachowaniem większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku. Trzecia zaleta: intensywny smak! Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gotowania. Zobacz i spróbuj! Czwarta zaleta: oszczędność energii! Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%. Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze. Gotowanie bezciśnieniowe szybkowar stosować można też do normalnego gotowania Szybsze gotowanie czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70% Łagodniejsze gotowanie dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze Aromatyczne gotowanie krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych Zmienne stopnie gotowania elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd. Energo-oszczędnie skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii Długowieczne i odporne ze stali szlachetnej nierdzewnej 18/10, wyposażone w wysokowartościowe uchwyty z tworzywa sztucznego Proste czyszczenie garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować Jak długo gotujemy (czas w minutach) włoszczyzna 5-6 pieczeń cielęca 15-20 kalafior cały 4-6 pieczeń wieprzowa 25-30 ziemniaki obrane 6-8 pieczeń wołowa 40-50 ziemniaki w mundurkach 8-10 gulasz 15-20 buraki 15-25 pstrąg 4-6 kukurydza w kolbach 8-10 zupa jarzynowa 4-8 fasola nie moczona 15-20 rosół z mięsem 35-40 kasza gryczana 6 zupa pomidorowa 6-8 kura 20-25 kapuśniak 15 1 Cytuj
Gość Garnek24 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ja mam u siebie parowar i gdybym miał wybierac miedzy nim a szybkowarem,to bez wątpienia wybrałbym parowar. Świetnie sprawdza sie podczas gotowania piersi z kurczaka:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.