Justyna.K Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Witam.Bardzo proszę o podanie przepisów do szybkowaru jak ktoś takowe posiada. :grin: Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 https://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=28052 Justynko-przeglądałaś to? https://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t...e7bf9456eb339e4 Cytuj
Marra Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Dziewczyny, bez urazy ale przegladajcie forum!! :grin: Na stronie głównej mamy teraz super wyszukiwarkę i zanim o coś zapytacie to sprawdzajcie, czy ten temat nie był wcześniej poruszany. ZAGLĄDNIJCIE TUTAJ Pozdrawiam Ps. Pewnie znowu podpadnę Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Marra nic nie podpadniesz!!! Działasz w dobrej wierze...... :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 marra bardzo dobrze wiem że jest szukaj i tak też postapiłam przeczytałam dokładnie to co pisano na temat szybkowaru ale przepisów tam nie znalazłam może jestem ślepa ??????? Nawet wcześniej dorunia w dziale szybkowar mi podpowiedziała że już pisano o tym na forum. Tylko mi chodzi o szczegółowe przepisiki jak ktoś takie posiada. Przeczytałam że DeLarge pisał Inie że takowe posiada więc może on coś napisze??? Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Justynko ja jak miałam szybkowar to nie miałam żadnych przepisów robiłam tak, mięso wpierw opiekłam na patelni i do szybkowara, na patelnię dolałam wody do tłuszczu z obsmażenia przegotowałam i jak było potrzeba to dodałam trochę wody i przyprawy. Sosik był bardzo dobry bo zrazy czy inne mięso panierowałam w samej mące, mozna robić bez panierowania. Jak gotowałam zupę od razu dawałam wszystkie składniki. Ja też kupię, poprzedni był dobry tylko uszczelek nie miałam i dlatego musiałam go zlikwidować. Marzanno nie przejmuj się, ja tyle razy przepraszałam i obiecałam poprawę ale nie ma tego u mnie, jestem straszna gadułą i na to nic nie poradzę. Pozdrawiam. Cytuj
Marra Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Zgodnie z obietnicą Marchewka na ciepło: - ok. 1kg marchewki - 3 jabłka - łyżka masła - łyżka mąki - 1,5 szklanki wody - cukier - do smaku Marchewkę ścieramy na grubym tarku, jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Do szybkowara wlewamy wode, wrzucamy marchewke, jabłka, na wierzch kładziemy masło, zamykamy i na palnik. Kiedy zacznie "świszczeć" zmniejszamy ogień. Dusimy ok 20 min. Otwieramy, dodajemy mąkę, cukier do smaku i kwasek cytrynowy( jeśli jabłka są słodkie-troszeczkę), mieszamy wszystko i gotowe. Bardzo pasuje do mięsa z kurczaka, kotletów mielonych. Mi bardzo smakuje Pieczonka Doroty czas duszenia - 15-20 min. Dodaję tylko wodę . Smacznego!! Ps Justynko przede wszystkim trzeba uwazać na czas gotowania i na ilość wody. Wszystko jest w instrukcji. Mojej koleżance szybkowar wybuchł i zrobił dziurę w stropie a kuchenkę wgniótł do środka. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Wybuchł :grin: to co ona z nim zrobiła???Wiem że szybkowar źle użyty może być niebezpieczny. A co z redukcją ciśnienia przed otworzeniem szybkowaru?Czy redukujecie i dopiero potem otwieracie?Albo chłodzicie pod zimną wodą ???Będę wdzięczna jak napiszecie bo z tym to nie ma żartów. W moim jest tak że dopóki cypel nie schowa się do rączki to nie można go otworzyć czy w twoim MARRA też tak jest.?? Cytuj
Marra Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Za mało wody, za duzo makaronu, za ostry gaz, za długi czas no i bummmm. Stopniowo się przyzwyczaisz. Ja mam taki "przetpotopowy". Ciągle brakuje funduszy na nowy :grin: . Przede wszystkim INSTRUKCJA. A reszta pójdzie jak po maśle. Łopatka wieprzowa - ok 60 dag łopatki wieprzowej (jak jest różowa to znaczy że "młodsza") - 4 cebule - sól, pieprz, przyprawy np. do mięsa duszonego Kamis jest bdb Mięsko pokroić w gruba kostkę, cebulkę w listki lub też grubą kostkę. Do szybkowaru wlać ok 1,5 szkl wody, łyżkę oleju, wrzucić mięso, cebulę, troszke soli, pieprzu, przyprawy. Zamknąć szybkowar, załączyć i jak zacznie "syczeć" zmniejszyć ogień do "delikatnego syczenia". Dusić ok 30 min. Mięso wyjmować najlepiej łyżką cedzakową, bo często cała woda nie odparuje. Jeśli mięso nie jest miękkię, to załaczyć jeszcze raz na ok 5 min pamiętając o sprawdzeniu poziomu wody. W ten sam sposób robię karkówkę wieprzową, schab, tylko kroję je w grubsze plastry i dodaję inne przyprawy. Powodzenia Cytuj
DeLarge Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 jak dla mnie gotowanie w szybkowarze nie różni się zbytnio od tradycyjnego gotowania...jedyną róznicą, którą należy postrzegać jako wielką zaletę szybkowaru, jest czas przygotowywania potraw...jak tylko odzyskam swoją książkę z przepisami to podzielę się nimi...radziłbym przejść się do np. biblioteki i popytać...powinni coś mieć Cytuj
Marra Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 jak dla mnie gotowanie w szybkowarze nie różni się zbytnio od tradycyjnego gotowania...jedyną róznicą, którą należy postrzegać jako wielką zaletę szybkowaru, jest czas przygotowywania potraw... Zgadzam sie z tym, ale jeszcze ważne jest dodawanie wody, oraz przy pęczniejących składnikach pilnowanie ilości (to jest w instrukcji). Czas gotowania skraca się średnio o 1/3. Praktyka czyni mistrza!! Pozdrawiam Cytuj
mart Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 https://www.smaczny.pl/forum/Golonka-Palce-Lizac-t8580.html Cytuj
Gość Bebcia Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 Serdecznie zapraszam na facebook do grupy "Szybkowar-przepisy". Umieszczajcie Wasze ulubione przepisy! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.