basga Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Po 1 szklance: białek suchego maku cukru mąki 1 łyzeczka proszku Białka ubić z odrobiną soli,dodać cukier,zmiksować. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C/40min. 2 serki homo 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wrzątku i tężejącą zmiksować z serkami,przełożyć ciasto i schłodzić. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 świetny przepis na wykorzystanie pozostałych białek. :grin: Basqa a w jakiej blaszce go piekłaś??? Cytuj
ela52 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Witaj!!! Super przepis i juz nastepny do kolekcji. Tylko kiedy to wszystko wykonac??? :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 No właśnie wczoraj miałam trochę białek i zrobiłam takiego kombinowanego pieguska,upiekłam go w normalnej,prostokątnej formie a potem wpadłam na pomysł przełożenia :grin: Akurat miałam serki i galaretkę. Jako że piekę w formie silikonowej i nie chcę jej uszkodzić przy krojeniu w niej ciasta, to pokroiłam upieczone ciasto na paski i ułożyłam je w keksówce przekładając masą :mrgreen: Cytuj
apsik Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Ja też często piekę pieguska ,tylko w moim przepisie jest jeszcze margaryna i jabłka smażone[jest bardziej wilgotny] Dzieki Basga za pomysł z przełożeniem,następnym razem z niego skorzystam. Pa,pa pa apsik -Ela. :grin: Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 O widzisz Elu-z jabłkami to nie robiłam,ile ich trzeba,tak około 1 szklanki? Cytuj
apsik Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 OTO MÓJ PIEGUSEK 1 szkl białek 1 szkl cukru 3/4 szkl maku 3/4 margaryny roztopionej 2 łyżeczki proszku 3 łyżki jabłek smażonych 1 1/2 szkl mąki Ubić białka na sztywno ,dodać cukier dalej ubijając dodać mak ,jabłka i na koniec dać margarynę i mąkę z proszkiem,wymieszać delikatnie. Jest to przepis na blaszkę 3/4 ,ale można upiec na dużej i przełożyć jak radziła Basia [jeśli mogę tak mówić,czy tak masz na imię] Jeżeli lubicie piegusy to próbujcie......Ela. Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 tak mam na imię :grin: Margaryny 3/4 kostki czy szklanki? Cytuj
Jolcia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Pieguska przekładałam kremem kokosowym ale ten z serkami brzmi ciekawie.Muszę go zrobić.Dzięki za przepis. :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Basiu już odpowiadam,margaryny ma być 3/4 kostki tylko trzeba rozpuścić..... :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 ja też mam już pełen zeszyt przepisów, nie wiem kiedy to wszystko zrobie,basga jakiego smaku dałas galaretke? :grin: Cytuj
elusia Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 basqa,prosze napisz dokladnie jakie serki,bo sa rozne gramatury.A tak w ogole to fajny przepis,bo nie raz zostaja bialka . Cytuj
basga Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Galaretkę dałam gruszkową a serki to chyba 125g,o ile dobrze pamiętam,w każdym razie takie normalne opakowania,parę gram nie robi różnicy :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.