mac51 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Stary ,wypróbowany rodzinny przepis,jest na każde świeta. Ciasto: *50dkg mąki *15dkg cukru pudru *1 żółtko *25dkg margaryny *2-4 łyżki gęstej śmietany Krem: *25dkg cukru *25dkg masła *starta skórka z 1 pomarańczy i cytryny *2 jajka Oprócz tego 2 galaretki pomarańczowe,migdały,orzechy Zarobić ciasto,upiec na blasze na jasnozłoty kolor. Robimy krem-jajka ubic na parze z cukrem.Dodac startą skórkę z cytryny i pomarańczy(przedtem wyszorowac i wyparzyć)Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta Odstawić i dalej ubijać aż do ostygnięcia masy Jak ostygnie dodawac po trochu do masła dobrze ucierając,na koniec wycisnąć sok z cytryny. Rozpuścić galaretki w 0,75 gorącej wody(nie za dużo!) Na zimne ciasto nalożyć krem,udekorować plasterkami pomarańczy,orzechów,migdałów i zalać gęstniejącą galaretką-gotowe,pycha 🙂 Cytuj
basga Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Uwielbiam mazurek pomarańczowy ale sobie uprościłam:słoiczek dżemu pomarańczowego podgrzewam i wsypuję galaretkę pomarańczową i wykładam na upieczony kruchy blat. Szybko i prosto a smakuje super :grin: Tak można kombinować i mieć np.wiśniowy czy inny owocowy smak. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ty to masz pomysły Basiu super smaczne. Cytuj
mac51 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Tak wyglądał mój mazurek wielkanocno-pomarańczowy :oops: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Mac ale Ty masz talent, niejedna osoba Tobie pozazdrości. Pozdrawiam Cytuj
Wiolka Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Mac mazurek wygląda rewelacyjnie , a smakuje pewnie jeszcze lepiej . Zazdroszczę talentu . Pozdrawiam. :oops: :oops: :razz: Cytuj
mac51 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Halinko,nie zawstydzaj mnie :oops: :razz: :oops: Ale jest mi bardzo miło to przeczytać,dzięki :oops: Wiolu również dzięki :oops: Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Ja nie zawstydzam, to jest szczera prawda a zdjęcia są na Twoje kulinaria dowodem. Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 To ciasto można upiec kilka dni wcześniej, ale trzeba dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Cytuj
mac51 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Dzięki Halinko za podpowiedź ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.