ina12 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 25 dag mąki 8 - 10 dag margaryny 8 - 10 dag cukru cukier waniliowy, jajko Masa wiśniowa słoik kompotu z wiśni bez pestek budyń śmietankowy Posiekać mąkę z margaryną, dodać jajko utarte mikserem na kogiel-mogiel, cukier waniliowy, zagnieść ciasto i wstawić na 1/2 godz do lodówki. Odsączyć wiśnie i na dwóch szklankach kompotu ugotować budyń. Lekko przestudzić i wymieszać z wiśniami. Wyłożyć ciastem tortownicę, formując brzegi na wysokość 2-3 cm i wylać masę wiśniową. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200*C przez 10 min, zmniejszyć temp do około 180*C i piec dalsze 25-30 min Ciasto podawać dobrze schłodzone. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Halinko - ciasto bez proszku do pieczenia? Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Jak zobaczyłam rano ten przepis, :roll: :roll: to od razu wysłałam syna po kompot i wzięłam się za pieczenie,dodałam 1 łyżeczkę proszku.Bardzo szybko się robi no i ten kolor,ach 🙂 🙂 🙂 ,zobaczcie sami: Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Masz rację,ciasto kruche i gęsta masa wiśniowa. Robiłam to w tortownicy ale jak macie formę na tartę to wystarczy. Szkoda,że nie mam kremówki bo chyba bardzo by pasował taki wielki kleks bitej śmietany 🙂 Cytuj
EWA1992 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Basiu - ciasto wygląda przepysznie. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Ewuniu do tego ciasta proszku do pieczenia się nie dodaje i ja nigdy nie dodawałam. Basiu dziękuję bardzo za dodanie bardzo ładnych zdjęć, prawda kolorek ładny i do tego ciasto smaczne z ta masą. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 basqa ty to jesteś niemożliwa co Ci wpadnie w oko to zaraz pieczesz. 🙂 Ciasto wygląda super smakowicie no i mnie się też ono kojarzy z tartą przynajmniej tak wygląda niewiem jak smakuje. Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 No nie wiem kto tu więcej piecze 🙂 Ciasto smakuje fajnie,tak orzezwiająco no i szybko się robi /kruche robi mikser/ 🙂 Następnym razem dodam jeszcze bitą śmietanę-wyjdzie fajny torcik. Cytuj
Jolcia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 I kolejny przepisik do wypróbowania.Zdjęcie super. 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ciasto upieczone na niedzielę . Niestety nie mam fotek , ale dokładnie takie samo jak na zdjeciach Basi . Ciekawy smak masy wiśniowo- budyniowej - Polecam - ciasto smaczne i szybkie w wykonaniu , w sam raz do popołudniowej kawy :( Pozdrawiam !! Cytuj
basga Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Super że nam przypomniałaś o tym ciachu bo sporo czasu minęło a warte zrobienia. :( Cytuj
szachrajka133 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 a ja mam pytanko czy wiśnie mogą być mrożone i jak sok z nich wezmę to chyba to samo wyjdzie? bo ja tak tobie czasem oszukana korę orzechową z wiśniami:) a ciasto pycha:) Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 Myślę, że można użyć mrożonych wiśni, a do tego soku to trzeba będzie dolać wody, bo soku będzie za mało. Udanego wypieku życzę :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.