Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

25 dag mąki 8 - 10 dag margaryny 8 - 10 dag cukru cukier waniliowy, jajko Masa wiśniowa słoik kompotu z wiśni bez pestek budyń śmietankowy Posiekać mąkę z margaryną, dodać jajko utarte mikserem na kogiel-mogiel, cukier waniliowy, zagnieść ciasto i wstawić na 1/2 godz do lodówki. Odsączyć wiśnie i na dwóch szklankach kompotu ugotować budyń. Lekko przestudzić i wymieszać z wiśniami. Wyłożyć ciastem tortownicę, formując brzegi na wysokość 2-3 cm i wylać masę wiśniową. Piec w piekarniku nagrzanym do około 200*C przez 10 min, zmniejszyć temp do około 180*C i piec dalsze 25-30 min Ciasto podawać dobrze schłodzone.

Opublikowano

Jak zobaczyłam rano ten przepis, :roll: :roll: to od razu wysłałam syna po kompot i wzięłam się za pieczenie,dodałam 1 łyżeczkę proszku.Bardzo szybko się robi no i ten kolor,ach 🙂 🙂 🙂 ,zobaczcie sami:

post-4359-1174828512_thumb.jpg

post-4359-1174828526_thumb.jpg

Opublikowano

Masz rację,ciasto kruche i gęsta masa wiśniowa. Robiłam to w tortownicy ale jak macie formę na tartę to wystarczy. Szkoda,że nie mam kremówki bo chyba bardzo by pasował taki wielki kleks bitej śmietany 🙂

Opublikowano

Ewuniu do tego ciasta proszku do pieczenia się nie dodaje i ja nigdy nie dodawałam. Basiu dziękuję bardzo za dodanie bardzo ładnych zdjęć, prawda kolorek ładny i do tego ciasto smaczne z ta masą.

Opublikowano
basqa ty to jesteś niemożliwa co Ci wpadnie w oko to zaraz pieczesz. 🙂 Ciasto wygląda super smakowicie no i mnie się też ono kojarzy z tartą przynajmniej tak wygląda niewiem jak smakuje.
Opublikowano

No nie wiem kto tu więcej piecze 🙂 Ciasto smakuje fajnie,tak orzezwiająco no i szybko się robi /kruche robi mikser/ 🙂 Następnym razem dodam jeszcze bitą śmietanę-wyjdzie fajny torcik.

  • 3 lata później...
Opublikowano

Ciasto upieczone na niedzielę . Niestety nie mam fotek , ale dokładnie takie samo jak na zdjeciach Basi . Ciekawy smak masy wiśniowo- budyniowej - Polecam - ciasto smaczne i szybkie w wykonaniu , w sam raz do popołudniowej kawy :( Pozdrawiam !!

Opublikowano

Super że nam przypomniałaś o tym ciachu bo sporo czasu minęło a warte zrobienia. :(

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Myślę, że można użyć mrożonych wiśni, a do tego soku to trzeba będzie dolać wody, bo soku będzie za mało. Udanego wypieku życzę :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.