Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CANNELLONI

1 opakowanie makaronu Cannelloni

0,5 kg mięsa mielonego

1 cebula

5 pieczarek

1 marchewka

pół czerwonej papryki

pół szklanki mrożonego groszku

1 puszka pomidorów

przecier pomidorowy

sól, pieprz, zioła prowansalskie

20 dag strtego żółtego sera

2 szkl mleka

1 łyżka mąki

olej do smażenia

1 łyżka masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.

post-3237-1174855940_thumb.jpg

post-3237-1174856025_thumb.jpg

post-3237-1174856113_thumb.jpg post-3237-1174856575_thumb.jpg

Smacznego 🙂

  • Like 1
Opublikowano

Witaj Elmo! Rurki były kiedyś moim popisowym daniem. Odkąd jestem na forum wszystkie dania są popisowe... Mój przepis jest bardziej prosty w wykonaniu ale Twój bardzie wykwintny. Ja serwuje tak: mięso mielone+tarta bułka+jajko+masa przypraw/vegeta, oregano, bazylia, estragon i mieszanka gyros/ tak przygotowanym mięsem napełniam rurki i polewam go sosem /2puszki pomidorów+szklanka wody+1łyzka koncentratu pomidorowego+2ząbki czosnku+cukier+sół+vegeta/, zagotować i dusić do uzyskania gęstego sosiku Reszta podobnie jak w Twoim przepisie... pozdrawiam

Opublikowano

Witaj Zuziorku! Następnym razem wypróbuje twój przepis na Cannelloni. Brzmi ciekawie i na pewno jest równie smaczny. Podobnie jak ty uważam, że to forum jest najlepsze. Bardzo lubię gotować, a na Smacznym jest mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu przepisów. Ponadto można dzielić się nowymi spostrzerzeniami i korzystać z doświadczenia innych. Pozdrawiam 🙂

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Robiłam kiedyś Cannelloni tyle że z masą szpinakowo-twarogową ale wszystkiego trzeba spróbować :grin:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

:grin:  Witaj Elmo dziś zaserwowałam Cannelloni  i przyznaje że jest rewelacyjne , córka pytała mnie jeszcze nie dokończywszy jednego kiedy zrobie znowu takie dobre hihihi podałam je z sałatą ze szczypiorkiem i śmietaną :shock:  Dziekuje i pozdrawiam. :razz:

post-4684-1182693572_thumb.jpg

post-4684-1182693630_thumb.jpg

Opublikowano

Powiedzcie,czy obgotowujecie ten makaron czy napełniacie farszem i on potem gotuje się w tym sosiku?

Opublikowano

:shock:  Nie obgotowuje ,podczas nadziewania juz mięknie a podczas pieczenia robi się miększy :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.