Jolanta Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 SKLADNIKI NA CIASTO: 2,5 szkl. maki 5 zoltek (bialka zostawic) 25 dag. masla 1 proszek do pieczenia Wszystkie skladniki zagniesc razem.Ciasto podzielic na pol jedna polowke zamrozic a druga wlozyc do lodowki. MASA SEROWA: 1 kg sera bialego zmielonego (sa gotowe w sklepach) 3 zoltka (bialka zostawic) 0,5 kostki masla potrzebne jeszcze dwa budynie smietankowe na 3/4 l mleka Ser,zoltka,maslo zmiksowac razem.Nastepnie ubic piane z 3 bialek dodac 1/2 szkl. cukru (ubic na sztywna piane)na koniec dodac budyn i wynieszac.Dodac ta budyniowa piane do masy serowej i dobrze wymieszac. wyjac ciasto z lodowki rozlozyc na blaszce wysmarowanej maslem na ciasto wylozyc mase serowa na to wylozyc nastepna mase budyniowa: Z 5 bialek ubic piane dodac 1 szkl. cukru a nastepnie dodac budyn. A na wierzch zetrzec na tarce ciasto z zamrazalnika(czyli kruszonka) PIEC W 180-200 st. 50 min. Moze ten sernik wydaje sie pracochlonny ale naprawde warto go upic bo jest puszysty nie opada a po drugie jest PYCHA! 🙂 NAPRAWDE WARTO przeciez juz niedlugo swieta! Cytuj
ottawa Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Jolu...a co z tym mlekiem? nic w przepisie już pozniej nie wspominasz o nim...czy trzeba bydynie ugotować i wylac je na ser, czy tylko sa one do bialek? pozdrawiam. Jola 🙂 Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Ottawa w przepisie nie ma mleka,jola pisze jaki budyń dać tzn. budyń duży który gotuje się w 3\4 litra mleka,bo sa budynie tez na 1\2 litra i myślę że o to joli chodziło Cytuj
ottawa Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Jolu, domyslilam sie, ze chyba chodzi o to, ze te budynie sa na 3/4l. mleka... ale dziekuje za odpowiedz... juz wiem, ze mleka nie dodaje sie w tym przepisie, a jedynie "suche" budynie...dziekuje Jolu... pozdrawiam. Jola 🙂 Cytuj
Jolanta Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 A oto zdjecia 🙂 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Jolanta Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witajcie 🙂 nie spodziewalam sie takiej szybkiej reakcji co jest dla mnie mile budynie sa potrzebne sypkie dodaje sie je do biany z bialek a co do wielkosci tak jak pisala Andy ze sa na 3/4l. mleka i 1/2 l. mleka.Pozdrawiam serdecznie! 🙂 Cytuj
admaja Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Właśnie skorzystałam z tego przepisu i muszę powiedzieć że tak mięciutkiego,puszystego i rozpływającego się w ustach sernika to nigdy nie jadłam.Jego nazwa jest tak wymowna i trafiona w sedno,że lepiej nie mógł się nazywać.Jak robiłam ten sernik to wydawało mi się że ta masa serowa jest trochę za żadka bo jak nakładałam masę z białek z cukrem i budyniem to bałam się że przeleci mi przez ser ale jakoś nie stało się tak.Zrobiłam mały błąd bo zamiast wypełnić dużą blachę to zastosowałam dużą tortownicę,która okazała się za mała.Zmyliła mnie ilość tego kruchego ciasta.Następnym razem podzielę to ciasto inaczej.2/3 na spód a 1/3 na wierzch(mniej więcej)bo myślałam że nie zakryję dużej blachy.No ale pierwsze koty za płoty.Nawet zrobiłam zdjęcia ale przepraszam za jakość,bo robiłam je telefonem.Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt. Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witaj Admajko! :oops: Ciesze sie bardzo ze ci smakowal moj sernik masz racje ze na spod trzeba 2/3 ciasta a na kruszonke 1/3 ja tez tak robie ale zapomnialam poprawic w przepisie :oops: -przepraszam za maly blad.Moja rodzinka to smakosze sernikow mam jeszcze jeden przepis na sernik ktory niebawem ukarze s ie na forum takze pyszny jak ten!!!!!!!!! Pozdrawiam!!! [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.