Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SKLADNIKI NA CIASTO: 2,5 szkl. maki 5 zoltek (bialka zostawic) 25 dag. masla 1 proszek do pieczenia Wszystkie skladniki zagniesc razem.Ciasto podzielic na pol jedna polowke zamrozic a druga wlozyc do lodowki. MASA SEROWA: 1 kg sera bialego zmielonego (sa gotowe w sklepach) 3 zoltka (bialka zostawic) 0,5 kostki masla potrzebne jeszcze dwa budynie smietankowe na 3/4 l mleka Ser,zoltka,maslo zmiksowac razem.Nastepnie ubic piane z 3 bialek dodac 1/2 szkl. cukru (ubic na sztywna piane)na koniec dodac budyn i wynieszac.Dodac ta budyniowa piane do masy serowej i dobrze wymieszac. wyjac ciasto z lodowki rozlozyc na blaszce wysmarowanej maslem na ciasto wylozyc mase serowa na to wylozyc nastepna mase budyniowa: Z 5 bialek ubic piane dodac 1 szkl. cukru a nastepnie dodac budyn. A na wierzch zetrzec na tarce ciasto z zamrazalnika(czyli kruszonka) PIEC W 180-200 st. 50 min. Moze ten sernik wydaje sie pracochlonny ale naprawde warto go upic bo jest puszysty nie opada a po drugie jest PYCHA! 🙂 NAPRAWDE WARTO przeciez juz niedlugo swieta!

Opublikowano

Ottawa w przepisie nie ma mleka,jola pisze jaki budyń dać tzn. budyń duży który gotuje się w 3\4 litra mleka,bo sa budynie tez na 1\2 litra i myślę że o to joli chodziło

Opublikowano

Jolu, domyslilam sie, ze chyba chodzi o to, ze te budynie sa na 3/4l. mleka... ale dziekuje za odpowiedz... juz wiem, ze mleka nie dodaje sie w tym przepisie, a jedynie "suche" budynie...dziekuje Jolu... pozdrawiam. Jola 🙂

Opublikowano

Witajcie 🙂 nie spodziewalam sie takiej szybkiej reakcji co jest dla mnie mile budynie sa potrzebne sypkie dodaje sie je do biany z bialek a co do wielkosci tak jak pisala Andy ze sa na 3/4l. mleka i 1/2 l. mleka.Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie skorzystałam z tego przepisu i muszę powiedzieć że tak mięciutkiego,puszystego i rozpływającego się w ustach sernika to nigdy nie jadłam.Jego nazwa jest tak wymowna i trafiona w sedno,że lepiej nie mógł się nazywać.Jak robiłam ten sernik to wydawało mi się że ta masa serowa jest trochę za żadka bo jak nakładałam masę z białek z cukrem i budyniem to bałam się że przeleci mi przez ser ale jakoś nie stało się tak.Zrobiłam mały błąd bo zamiast wypełnić dużą blachę to zastosowałam dużą tortownicę,która okazała się za mała.Zmyliła mnie ilość tego kruchego ciasta.Następnym razem podzielę to ciasto inaczej.2/3 na spód a 1/3 na wierzch(mniej więcej)bo myślałam że nie zakryję dużej blachy.No ale pierwsze koty za płoty.Nawet zrobiłam zdjęcia ale przepraszam za jakość,bo robiłam je telefonem.Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt. post-4157-1175977021_thumb.jpg post-4157-1175977056_thumb.jpg post-4157-1175977081_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj Admajko! :oops: Ciesze sie bardzo ze ci smakowal moj sernik masz racje ze na spod trzeba 2/3 ciasta a na kruszonke 1/3 ja tez tak robie ale zapomnialam poprawic w przepisie :oops: -przepraszam za maly blad.Moja rodzinka to smakosze sernikow mam jeszcze jeden przepis na sernik ktory niebawem ukarze s
ie na forum takze pyszny jak ten!!!!!!!!!
Pozdrawiam!!!

[LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.