Miuriel Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Znalazłam na forum "Maluchy" przepis na ser żółty, który można zrobić w domu. Sama nie próbowałam jeszcze, ale na pewno zrobię. Kiedyś udało się mojemu ślubnemu zrobić żółty ser w naleśnikach, za długo dusił pod przykryciem naleśniki z białym serem. No dobrze, przyznam się mi też się udała ta sztuka. Kiedyś robiłam ser (taki zwykły twaróg) i chciałam nieco przyspieszyć ten proces. Korzystając z metody mojej teściowej podgrzałam masę na gazie, ciut za mocno i miałam żółty ser. 🙂 Autorka przepisu(Kocurek) twierdziła, że wypróbowany. Kto pierwszy testuje? A może ktoś robił już taki serek? Ser żółty Półtora kg sera białego, świeżego, rozgotowujemy w półtora litra mleka (ser wrzucamy na gorące mleko), mieszamy do rozgotowania.Następnie nabiał odcedzamy na sitku i przekładamy do rondla. Dodajemy kostkę masła i smażymy na wolnym ogniu, aż masa będzie jednolita. Potem rozpuszczamy dwie płaskie łyżeczki soli i płaską łyżeczkę sody w czterech łyżkach wody i roztwór wlewamy do masy serowej. Ser robi sie puszysty, mieszamy dopóki "nie pyrknie" Gotową masę można wlać do foremki keksowej, albo butelki po mineralce (obcinamy szyjkę). Smak sera możemy dowolnie urozmaicić, za pomocą różnorakich dodatków: kminku, szynki, papryki, ziół, dodawanych pod koniec smażenia. Cytuj
basga Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 TAK,MOJA MAMA ROBIŁA TAKI SER,SKŁADNIKI BYŁY TAKIE SAME TYLKO NIE WIEM,JAKIE PROPORCJE.Moje dzieciaki uwielbiają ser żółty i na wakacjach im robiła. Cytuj
Miuriel Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 basga to może wiesz czy ta masa ma odstać jakiś czas czy kiedy ona jest gotowa? to trzeba trzymać w lodówce aż zastygnie czy jak? Cytuj
mac51 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Ja robię podobny ser trochę inaczej(jest to jednak chyba inny ser) *40 dkg sera(twaróg-najlepszy wiejski) *1 żółtko *5 dkg masła *sól,kminek Ser rozkruszyć na talerzu,posolić,wymieszać,przykryć i zostawić na parę dni w ciepłym miejscu. Kiedy będzie ciągnący,smażyc z masłem na małym ogniu(uważać żeby sie nie przypalił) do stopienia. Dodać kminek,wymieszac szybko z żółtkiem,wylać na salaterkę.Ostudzić i gotowe 🙂 Cytuj
basga Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Jadę do rodziców na święta to wszystkiego się dowiem dokładnie,z tego co pamiętam to stało i zastygało w lodówce 🙂 Cytuj
Sebb Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Witam. Uwielbiam żółty ser więc postanowiłem zrobić sobie trochę. 🙂 Na 70 dkg sera białego dałem pół kostki masła. Jest to chyba zbyt dużo jak na tą ilość, bo ser wręcz kapie masłem, ale smakuje bardzo dobrze. Następnym razem dodam trochę czosnku i zredukuję o połowę ilość masła. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pozdrawiam. Cytuj
bernadettt Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Robiłam taki ser,jest pyyyycha zwłaszcza zaraz po przyrządzeniu jak jeszcze nie zastygnie,super smakuje. Co do składników to daję dokładnie takie jak opisała Miuriel i dodaję jeszcze dla lepszego kolorku tak jak Mac51 żółteczka jajek. A i jeszcze co do sera,to najlepszy jest taki,który się wam już wyda stary,uwierzcie mi taki jest najlepszy(nie spleśniały!,ale taki,który już ładnych kilka dni leży). Miuriel ten serek nie wkładam do lodówki,wlewam go do butelki plastikowej z obciętą szyjką i zostawiam na noc.Na drugi dzień rozcinam butelkę i mam ładny okrąglutki serek,który się ładnie kroi na plastry. Pozdrawiam. ;) ;) ;) ;) ;) Cytuj
Gość wera Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 robilam ten ser ale winnych proporcjach to znaczy 1 kg twarogu podgrzewamy w 1 litrze mleka ok 10 min.[ az sie zrobi taki gumowaty] nastepnie zlewamy go nasitko i dobrze odciskamy. potem rozpuszczamy mniejsza polowe kasi dodajemy 1lyzeczke soli i 2 lyzeczki octu dodajemy odcisniety twarog i laczymy go z roztopionym tluszczem.wszystko mieszamy na wolnym ogniu w garnku az do polaczenia produktow nastepnie dodajemy 3 zoltka wymieszane z2 lyzeczkami sody[plaskie ]i wszystko dokladnie mieszmy gdy zrobi sie bardzo puszysty wylewamy go do foremki.ja biore do tego pojemniki po delmie ser jest wyjatkowo dobry czasami trafia sie grudki twarogu ale to nie szkodzi [przepis ten znalazlam w internecie nie wiem na jakiej stronie] zycze smacznego wera. :grin: Cytuj
aga0113 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Zrobiłam wczoraj ser. Jest żółciutki, smakuje jak ser ale bardzo się kruszy i ma takie grudki. Co jest nie tak? Moja masa nie była lejąca tylko taka zbita grudkowata. A czy po przełożeniu do butelki czymś nakryć zeby nie wysechł??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.