aniela Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Koper wloski jako warzywo ( nie nasiona), moja ulubiona zupka. 1 duzy ( ok. 0.5 kg. koper wloski ) bulwa z liscmi 2-3 lyzki oliwki z oliwek do smazenie 2-3 nogi lub piersi od kurczaka bez skory, (pokroic w kostke) 1 mala lyzeczka suchego rozmarynu, ( drobno pokroic), moze byc tez swiezy! 1/2 malej lyzeczki pieprzu 500 ml pomidorow w puszce (pokroic na male kawalki jak sa cale) 500 ml. bulionu z kostki. 500 ml fasoli z puszki (moze byc czerwona), fasole wrzucic na sitko, przeplukac strumieniem zimnej wody. 3 lyzki gestej kwasnej smietany troszke ostrej przyprawy jak np. ostra papryka, (hot pepper sauce lub chilli sauce) * 1) Koperek pokroic w kostke ok. 1cm-1.5 cm tzn. cala biala czesc i zielone grube lodygi. Podgrzac olej w garnku w ktorym bedzie robiona zupa i na goracy olej wrzucic pokrojone warzywo. Smazyc na srednim ogniu ok. 5-8 min. od czasu do czasu mieszajac. ( ale to pachnie!!! ) *2) Koncowki koperku wloskiego tez pokroic i zostawic ( nim posypuje sie zupe juz na talerzu). *3) Pokrojonego w kostke kurczaka posypac rozmarynem i pieprzem dodac do garnka z koprem wloskim. Mieszajac potrzymac tak nastepne 5 min. Do tego dodac pomidory z puszki razem ze sokiem i rosol z kostki. Doprowadzic do wrzenia, przykryc, gotowac lekko przez nastepne 10 min. Po tym czasie wrzucic do zupy fasole i nie przykryte gotowac ok. 15 min lub az mieso z kurczaka bedzie miekke. Dodac ostrej przyprawy i kwasna smietane, doprawic do smaku. Na talerzu posypac koperkiem, ktory odlozylismy wczesniej. Wyglada ze to duzo roboty, ale zupe robi sie szybko i na prawde jest smaczniutka. pa majka Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Witaj Majko! Oto komentarze, mój syn powtarzał trzy razy ale smaczna zupa. Mój maż przyszedł z pracy i mówi ale dobra zupa pierwszy raz taką jem, to jest zupa czy inna odmiana lecza? odpowiadam zupa, ale pyszna mogłaś ugotować ją na dwa dni. Mojemu tacie też bardzo smakowała a jest bardzo wybredny, dla mnie jest też bardzo pyszna. Majko bardzo dziękuję za tą podaną pyszność, pozdrawiam serdecznie i polecam innym do wypróbowania. Cytuj
aniela Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Halinko, podziwiam i gratuluje, ze odwazylas sie zrobic cos nowego!!! Od dluzszego czasu nie zagladalam na te strone, nie wiele osob jest zainteresowanych gotowaniem zup, szczegolnie kiedy chodzi o zupelnie nowe przepisy. Ja osoboscie tez dlugo zwlekalam z jej zrobieniem, ale zawsze ciekawosc bierze gore. Jest to bardzo popularna zupa w regionie Tuscani - we Wloszech, a koper wloski jest warzywem o wielu cennych wlasciwosciach. No coz, pozostaje mi tylko podziekowac Tobie Halinko za zdjecia, ktore umiescilas i ogromie sie ciesze, ze smakowalo to danko Twojej rodzince. Pozdrawiam Ciebie goraco, pa majka Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Majko ja bardzo lubię nowości, nie ma w niej ziemniaków a ona jest dosyć gęsta i dodałam do niej po 800 ml pomidorów i fasoli białej bo były 400 ml, 4 filety z piersi i się zgapiłam bo mogłam jeden koper więcej kupić następny raz tak zrobię. Dobrze że zrobiłam jej więcej bo niesamowicie się zajadaliśmy ją. Użyczyłam już przepis innym osobom. Pozdrawiam serdecznie i proszę o przepisy na inne nowości. Cytuj
martini1 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 a czy zamiast pomidoro puszki moga byc wieze? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi