apsik Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 SKŁADNIKI 1 masło roślinne 1 szkl cukru pudru 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 5 jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Utrzeć [ja to robię mikserem]masło z cukrem i dodawać kolejno żółtka,powoli dodawać olej i ocet,następnie mąki wymieszane z proszkiem i na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na bleszkę większą część ciasta,położyć jabłka i resztę ciasta do którego dodać mleka lub słodkiej śmietany,żeby lepiej się rozsmarowywało.piec około 45-50 minut. Jeżeli chodzi o jabłka to ja daję 1 słoik litrowy jabłek smażonych,słodzę je do smaku ,daję cynamon,2łyżki tartej bułki i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub kisielu cytrynowego. Przed wyłożeniem jabłek na ciasto można posypać je tartą bułką,to uchroni przed zakalcem. A jeśli ktoś nie ma jabłek smażonych to można 1 kg jabłek przesmażyć i do gorących dodać 1 galaretkę cytrynową ,po ostygnięciu kłaść na ciasto. Po upieczeniu polukrować lub posypać pudrem. Robiłam go w sobotę po raz pierwszy i goście powiedzieli że pychota,więc polecam .....Ela. Cytuj
apsik Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Chciałam jeszcze dodać że można pierwszą warstwę ciasta po wyłożeniu podpiec około 10 min i dopiero wyłożyć resztę,czyli jabłka i ciasto.Tak było oryginalnie w przepisie który dostałam,ja co prawda nie podpiekałam ale jeżeli jabłka są wodnite to może lepiej tak zrobić. Ojej ,ale namieszałam jak będziecie miały pytania to coś dopowiem. Cytuj
admaja Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 :) Witaj apsik.Mój mąż uwielbia jabłeczniki więc jak tylko znajdę nowy przepis to od razu go piekę.Jak piszesz że jest bardzo puszysty to jutro zabieram się do roboty.Ja robię jabłeczniki bez galaretki bo lubię jak jabłka są miękkie i nie "usztywnione"galaretką.Mam duży ogród i sporo drzew owocowych więc na zimę robię przetwory,w tym jabłka smażone.Własne to wiadomo z jakiego źródła i bez konserwantów i całego chemicznego świństwa.Po konsumpcji opiszę wrażenia.Jak na razie przepis jest dla mnie jasny.Pozdrowienia. Cytuj
iwonka221 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witam!Robiłam apsiku Twój jabłecznik i muszę stwierdzić,że wyszedł wyśmienicie!!!Razem z mężem zjedliśmy całą blaszkę.Mąż zrobił zdjęcia,tak więc w wolnej chwili podzielę się z Wami tym jak mi wyszedł.Polecam to ciasto bo jest pyszniutkie i ma taki fajny smaczek!!!!!!Dzięki za przepis i proszę o więcej! Cytuj
apsik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Dzięki serdeczne Iwonko za opinię i cieszę się,że smakował jabłecznik,nie bolały brzuszki po zjedzeniu połowy blaszki :) Pa,pa Ela. Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 czy to ciasto jest ciężkie jak ono sie zachowuje po wyłozeniu jablek czy ono sie wtedy nie zapadnie? :) Cytuj
apsik Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Andy jeżeli obawiasz się ,że ciasto upadnie czyli że jabłka się zapadną to możesz ciasto podpiec tak jak wspominałam podając przepis,ja akurat tego nie robię i jabłecznik jak dla mnie jest smaczny i puszysty. Jeżeli miałabyś jakieś pytania to ,,wal'',pozdrawiam Ela. Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 no jasne dzięki za odpowiedź :grin: Cytuj
KasiaN4 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 WItam serdecznie, chciałabym się dowiedzie w jakiej blaszce piec to ciasto - chodzi mi o wymiary. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 30 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Kasiu ja robiłam we foremce 28 na 35,ale może być ciut mniejsza wtedy będzie jeszcze wyższy. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku... Cytuj
apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Upiekłam wczoraj jabłecznik,przepis jest trochę inny niż ten który podałam na początku-ale wygląda podobnie. Jeżeli będzie ktoś zainteresowany to podam a tak wygląda. Cytuj
apsik Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Wykorzystałam ostatnio przepis na ciasto ,ułożyłam na nim dość gęsto ćwiartki jabłek i posypałam kruszonką-wyszedł smaczniutki i puszysty jabłecznik. Oto fotki....może nie są najlepsze bo to ostatnie kawałki... :?: Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 czy ja moge prosisc o ten przepis... bardzo apetycznie wyglada z tymi jabłkami. Z gory dziekuje :?: Cytuj
apsik Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Halinko widzisz jak ja niezrozumiale napisałam...przepis jest podany na początku i właśnie go wykorzystałam-wyłożyłam ciasto w całości ,na to jabłka i kruszonka-jeżeli jabłka są bardzo soczyste można ciasto posypać odrobiną tartej bułki. Gdybyś miała jakieś pytania to służę pomocą i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.