halina mlodzieniak Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Dzieki kochana, w sumie moglam sama sie domyslec, ale mam pytanie co do tluszczu... rozumiem ze ma to byc male opakowanie masla roslinnego czyli 250dkg , prawda?? Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Masz rację Halinko...miłego wieczoru i udanego wypieku/ Cytuj
basga Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 Halinko-kochana-250 gram...albo 25 dkg. :) :razz: Cytuj
broker Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Zamiast margaryny, gdzie są niezdrowe tłuszcze utwardzone, dałem 3/4 szklanki oleju. Cytuj
Basia K Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zastanawiałam się,co by tu dziś upiec,tak za mną "chodziło" coś słodkiego. Wybrałam Twój jabłecznik,Elu i nie żałuję.Tylko trochę niski mi wyszedł. Jabłek nie smażyłam.Starłam jedynie na tarce i wymieszałam z łyzeczką cukru. Cytuj
apsik Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Przepis na ciasto jest tak uniwersalny ,że upiekłam ostatnio z dodatkiem jagód mrożonych-o jak pachniało latem i drugi z jabłkami z kruszonką . Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Elu tak apetycznie wygląda ze chyba nie oprę się :) Cytuj
apsik Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam nie będę zaśmiecała forum i robiła nowego tematu typu szarlotka-bo przepisów jest tutaj bardzo dużo. Podam przy wcześniejszym moim inny który najczęściej piekę i mojej rodzince właśnie ten najbardziej smakuje. SKŁADNIKI 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 4 żółtka 4łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 duży cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku 3/4 margaryny Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i posiekać z margaryną ,w garnuszku wymieszać dobrze cukier,śmietanę i żółtka i wlać do mąki. Zagnieść ciasto i najlepiej schłodzić około 1/2 godziny.Podzielić na dwie części -jedną trochę mniejszą-rozwałkować na blaszkę -dać jabłka i resztę ciasta. Ja tym razem zrobiłam kratkę na wierzchu-piec na złoty kolor-około 50 minut. Daję do jabłek dość sporo cynamonu bo lubię ten smak. Cytuj
Kaliope Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Elu cudowną szarlotkę upiekłaś! Pięknie wygląda a ta krateczka super ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Wygląd szarlotki jest efektowny. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Ele, moj przepis chyba jest troszke podobny https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...mp;hl=szarlotka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.