Gość mila Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 może ktos zna przepis na ciasto z orzechami to wygląda tak .ciasto jakby murzynek przełożony masą podobną do budyniu a na wierzchu orzechy włoskie tak jakby w polewie karmelowej lub czekoladowej Cytuj
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Najprawdopodoniej chodzi tu o snikersa. Ale snikers (przynajmniej ten mój) składa się z trzech części-placków, jest przełożony masą budyniową i karmelem-ugotowanym mlekiem w puszce, no i na wierzchu masa orzechowa. Jeśli chcesz podam Ci ten przepis. Pozdrawiam. Cytuj
Gość mila Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 jest to ciasto podobne do snikersa ale nie takie same piekłam snikersa z kakao ale to nie jest to w tym moim ciasto jest miękkie jak murzynek dzięki za dobre chęci pozdrawiam :) Cytuj
Majeczka Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 A może to takie ciasto :D Orzechowiec ( w mojej wersji z powidlem zamiast masy) Ciasto pół kilo mąki, jedno żółtko, 20 dag cukru, 20 dag masła, 2 jaja, 2 łyżki miodu, 2 łyżki słodkiego mleka, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Sodę rozpuścić w mleku, połączyć z resztą składników, zagnieść ciasto i podzielić na dwie lub trzy części, jedną część upiec na blaszce na jasnozłoty kolor. Wszystkie składniki polewy przysmażyć na patelni. Rozwałkować drugą część ciasta i umieścić na blaszce, wylać na ciasto polewę i piec . Kawę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Ugotować budyń z cukrem i pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło dodając na przemian ostudzoną kawę i budyń, na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem. Krem 12,5 dag masła, budyń waniliowy, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 15 dag cukru pudru. Polewa 30dkg pokrojonych orzechów włoskich, 10dkg cukru, 11 dag masła, 2 łyżki miodu. Jak juz dodalam na poczatku ja zwykle ....chyba lenistwa :roll: nie robie kremu tylko przekladam powidlem........dla mnie rewela...ze tak powieem niebo w .... Pozdrawiam i zycze smacznego :) Cytuj
Gość mila Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 dzięki ale to nie to to musi być z kakao :) Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2005 Milo możesz wypróbować przepis na snikersa z małymi zmianami, np. do ciasta kruchego dodać kakao, natomiast nie dodawać go do kremu. Spróbować warto :). Cytuj
Gość Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 Jednak podaję Ci przepis na snikersa. Jest to mój placek "eksportowy". Wypróbuj, bo naprawdę warto! Snikers Ciasto. 4 szkl. mąki wrocławskiej 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 żółtka 20 dkg Kasi 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części. Trzy identyczne blaszki, wyłożone papierem wylepić cienko ciastem. Każdy placek upiec oddzielnie - piec ok. 10 minut w temp. 200*C. Masa orzechowa. 1/2 kost. Kasi 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dkg posiekanych orzechów włoskich Wszystkie produkty włożyć do garnka, pogotować na małym ogniu ok. 5 minut, wylać na trzeci placek i upiec – ok. 12 min. Masa budyniowa. 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 szkl. cukru 1 kostka „Kasi” Ugotować budyń. Zmniejszyć płomień, dalej do budyniu dodawać „Kasię”(kawałkami). Mieszać tak długo aż tłuszcz połączy się z masą budyniową. Na pierwszy upieczony i ostudzony placek nałożyć masę budyniową, przykryć drugim, ten posmarować toffi, a następnie nakryć plackiem z orzechami. TOFFI : puszkę skondensowanego mleka słodzonego gotować 3 godziny. Można to zrobić kilka dni wcześniej. Placek smarować ostudzonym toffi. Orzechy nie siekać na deseczce tylko kroić nożem tak jak np. pomidory na sałatkę. Smacznego! Cytuj
Gość mila Opublikowano 4 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2005 dzięki za przepisy wszystkie mam a ten o który mi chodziło znalazłam na onet moje gotowanie nazywa się ciasto z polewa orzechową tylko krem trzeba zrobić inaczej tak jak do snikersa ciasto pyszne najlepsze jest po 2 dniach polecam :) można jeszcze dodać zapach śmietankowy w przepisie nie ma :roll: Cytuj
Gość mila Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 chciałam jeszcze dodać że orzechy najlepiej ugnieść wałkiem do ciasta np w ściereczce są smaczniejsze od krojonych i dużo szybciej :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.