Marra Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Ja wkładam: - jaja - kiełbasę swojską - żeberka wędzone - chleb - chrzan - boczek - sól - masło no i dekoracja, czyli pisanki, baranek, króliczki, kurki..... Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 z dzieciństwa pamiętam że w koszyku poza ww rzeczami znajdowały się również zapałki...nie potrafię powiedzieć dlaczego Cytuj
Dorunia Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Ja jeszcze wkładam kawałek babki wielkanocnej i zamiast boczku szyneczkę...nie wkładam żeberek. Cytuj
basga Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 A u nas jeszcze kawałek białego sera. Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 U nas w koszyczku: - pieczony baranek; - swojska kiełbaska; - szynka; - chleb; - jajka; - masło; - sól; - chrzan; - musztarda; - i też dekoracje ;) Ps. Hmm... ciekawa sprawa z tymi zapałkami DeLarge, pierwszy raz o tym słyszę Cytuj
apsik Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja podobnie jak Dorotka tylko zamiast baranka pieczonego mam babkę a baranek jest z cukru bądż z masła. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja podobnie jak Ela - tylko,że jeszcze dodaje ocet a sól jest zmieszana z pieprzem razem. Cytuj
kaya Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Hej! U mnie jest podobnie. W koszyczku z święconką obowiązkowo muszą się znależć: *jako *sól *chrzan ze słoiczka albo najlepiej korzeń chrzanu *wędzonka - szynka i kiełbasa (własnej produkcji) *chleb *masło *kawałek świątecznego wypieku: sernik, babka, mazurek Dekorację stanowią: baranek, gałązka bukszpanu+wiosenny kwiat np.żonkil, pisanki. Jednym słowem standard. Ale w mojej rodzinie zdarzają się nietypowe święconki- mój wujek, zwolennik napojów rozweselających wkłada do święconki...wódkę w orginalnej 50 ml buteleczce. Co więcej jest to całkowicie legalne- pytałam fachowca, czyli rzecz jasna księdza. SERDECZNE POZDROWIENIA kaya Cytuj
basga Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Spotkałam się z taką wersją,że do koszyczka wkładamy to,co spożywamy w ciągu roku i lubimy-dzieciom często wkładałam jakąś czekoladkę czy pomarańczę ale o % to przyznam,że słyszę po raz pierwszy :grin: Cytuj
Przepiórki w płatkach róż Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 :grin: Witam serdecznie po raz pierwszy na forum i życzę wszystkim Forumowiczom wesołych świąt:).ja dodaję do koszyczka kiełbaskę zamiast szynki, maleńką babeczkę albo miniaturowy mazurek:).i słodkości dla dzieci:zajączkaz czekolady .ale obowiązkowo musi być baranek zczekolady bądź ciasta.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi