Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

27 dag mąki 25 dag masła 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko 1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma przecież cukru). Układać dość gęsto (prawie nie rosną "w boki", tylko do góry) na blaszce wyłożonej papierem (jak dobry papier to nie trzeba smarować masłem) i piec około 17 - 20 minut, w temperaturze 175 stopni, aż będą lekko zarumienione. Autorką przepisu jest dorotus76. Najbardziej zadziwiło mnie to, że nie ma w tym przepisie proszku, sody itp, a fajnie rosną. Robiłam różne ciasteczka, ale te nie są podobne do żadnych. Autorka pisze: "Są niezwykle delikatne i kruchutkie. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie. A smak jest niesamowity..." a ja dodam: smak jest niebiańsko niesamowity!!! A robi je sie naprawde szybko, łatwo, a efekt... wszystkim w domu posmakowały. Z tej porcji wychodzą dwie blachy, radzę robic z podwójnej porcji, ja zrobiłam wielki błąd, bo tylko z jednej porcji... Smacznego!

post-4461-1175155557_thumb.jpg

post-4461-1175155595_thumb.jpg

post-4461-1175155610_thumb.jpg

post-4461-1175155717_thumb.jpg

Opublikowano

faktycznie karola fajnie te ciasteczka wygladają w wyglądzie przypominają mi ciasto francuskie a jakie są w smaku?napewno ten przepis wypróbuję tylko dzisiaj mam @ a wtedy podobno wypieków sie nie robi ale lepiej teraz niz na swięta ;)

Opublikowano

Karola te ciasteczka wyglądają super i pewnie tak smakują. Muszę je zrobić wkrótce.Tylko kto zrzuci za mnie te zbędne kilogramy.Za miesiąc mam komunię. ;)

Opublikowano

andy8, ciasto samo w sobie nie jest słodkie, ale w połączeniu z cukrem daje niesamowity efekt... są słodkie, ale nie powiedziałabym, że az za słodkie. Wysmienite są, po prostu ;)

Opublikowano

Skusiłam sie Karola na Twoje ciasteczka. Pyszotka, choć za cieńko rozwałkowałam ciasto. Zrobie je pewnie jeszcze nie raz, ale teraz będę wykrawać nie z foremek tylko z kubka, będą wieksze a na srodek np marmoladka.

Opublikowano

zuziorek, rzeczywiście caisteczek nie wolno za cienko rozwałkować, bo sie szybko przypalaja i nie ma tego efektu tych warstw. Ciesze sie że smakowały :) ja dzis znowu je zrobiłam, tylko z podwójnej porcji i część zrobiłam z makiem... pycha!!! na zachete zdjęcia (nie mogłam sie zdecydowac które dać, więc daje wszystkie:)

post-4461-1175526028_thumb.jpg

post-4461-1175526136_thumb.jpg

post-4461-1175526249_thumb.jpg

post-4461-1175526312_thumb.jpg

post-4461-1175526424_thumb.jpg

post-4461-1175526483_thumb.jpg

post-4461-1175526524_thumb.jpg

post-4461-1175526562_thumb.jpg

post-4461-1175526623_thumb.jpg

  • Like 1
Opublikowano

mam małą prośbe do WAS, dziewczyny :) zbliżają sie moje urodziny i robie małą imprezkę :wink: macie jakies przepisy na pyszny, sprawdzony tort? nie chodzi mi o biszkopty, tylko głównie o jakies masy do przełożenia, nie za słodkie, nie kawowe i czekoladowe. Pliiiiiiiiis :wink: pomóżcie :)

Opublikowano

mam małą prośbe do WAS, dziewczyny :) zbliżają sie moje urodziny i robie małą imprezkę :wink: macie jakies przepisy na pyszny, sprawdzony tort? nie chodzi mi o biszkopty, tylko głównie o jakies masy do przełożenia, nie za słodkie, nie kawowe i czekoladowe. Pliiiiiiiiis :wink: pomóżcie :)

Ja w piątek robiłam tort dla rodziców i przełożyłam go jedną masą z przepisu Jolci na ciasto "Brzoskwiniowiec" i bardzo ładnie to wyglądało i super smakowało.

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

ta masę kajmakową full wypas robiłam już na urodziny mamy, była smaczna, jak dla mnie za słodka, ale może dlatego że w trakcie dodawania tego budyniu i kajmaku juz cos zaczęło mi sie psuć, i nie dałam wszystkiego, ale wujkowi straaaaasznie smakowała. Teraz chcę zrobić coś nowego :) Dorunia, ładnie wyglądało tzn nie rozmazywała się, ładnie sie kroiła, dość sztywna była??

Opublikowano

Dorunia, ładnie wyglądało tzn nie rozmazywała się, ładnie sie kroiła, dość sztywna była??

Ta masa była idealna...nie za słodka...nie tłusta(ja nie cierpię tłustych mas),dobrze się kroiła...była na tyle sztywna,że tort nie stał w lodówce i dobrze się kroiła...nie było paćki. :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.