karola91 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 27 dag mąki 25 dag masła 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko 1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma przecież cukru). Układać dość gęsto (prawie nie rosną "w boki", tylko do góry) na blaszce wyłożonej papierem (jak dobry papier to nie trzeba smarować masłem) i piec około 17 - 20 minut, w temperaturze 175 stopni, aż będą lekko zarumienione. Autorką przepisu jest dorotus76. Najbardziej zadziwiło mnie to, że nie ma w tym przepisie proszku, sody itp, a fajnie rosną. Robiłam różne ciasteczka, ale te nie są podobne do żadnych. Autorka pisze: "Są niezwykle delikatne i kruchutkie. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie. A smak jest niesamowity..." a ja dodam: smak jest niebiańsko niesamowity!!! A robi je sie naprawde szybko, łatwo, a efekt... wszystkim w domu posmakowały. Z tej porcji wychodzą dwie blachy, radzę robic z podwójnej porcji, ja zrobiłam wielki błąd, bo tylko z jednej porcji... Smacznego! Cytuj
andy8 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 faktycznie karola fajnie te ciasteczka wygladają w wyglądzie przypominają mi ciasto francuskie a jakie są w smaku?napewno ten przepis wypróbuję tylko dzisiaj mam @ a wtedy podobno wypieków sie nie robi ale lepiej teraz niz na swięta ;) Cytuj
Jolcia Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Karola te ciasteczka wyglądają super i pewnie tak smakują. Muszę je zrobić wkrótce.Tylko kto zrzuci za mnie te zbędne kilogramy.Za miesiąc mam komunię. ;) Cytuj
karola91 Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 andy8, ciasto samo w sobie nie jest słodkie, ale w połączeniu z cukrem daje niesamowity efekt... są słodkie, ale nie powiedziałabym, że az za słodkie. Wysmienite są, po prostu ;) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Faktycznie te ciasteczka wyglądają jak francuskie ciasto, kiedyś jadłam takie ciasteczka i były smaczne. Cytuj
zuziorek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Skusiłam sie Karola na Twoje ciasteczka. Pyszotka, choć za cieńko rozwałkowałam ciasto. Zrobie je pewnie jeszcze nie raz, ale teraz będę wykrawać nie z foremek tylko z kubka, będą wieksze a na srodek np marmoladka. Cytuj
karola91 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 zuziorek, rzeczywiście caisteczek nie wolno za cienko rozwałkować, bo sie szybko przypalaja i nie ma tego efektu tych warstw. Ciesze sie że smakowały :) ja dzis znowu je zrobiłam, tylko z podwójnej porcji i część zrobiłam z makiem... pycha!!! na zachete zdjęcia (nie mogłam sie zdecydowac które dać, więc daje wszystkie:) 1 Cytuj
karola91 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 mam małą prośbe do WAS, dziewczyny :) zbliżają sie moje urodziny i robie małą imprezkę :wink: macie jakies przepisy na pyszny, sprawdzony tort? nie chodzi mi o biszkopty, tylko głównie o jakies masy do przełożenia, nie za słodkie, nie kawowe i czekoladowe. Pliiiiiiiiis :wink: pomóżcie :) Cytuj
kate_76 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 karola 91 ale jestes zdolniacha takie cudenka wyczarowalas! pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 mam małą prośbe do WAS, dziewczyny :) zbliżają sie moje urodziny i robie małą imprezkę :wink: macie jakies przepisy na pyszny, sprawdzony tort? nie chodzi mi o biszkopty, tylko głównie o jakies masy do przełożenia, nie za słodkie, nie kawowe i czekoladowe. Pliiiiiiiiis :wink: pomóżcie :) Ja w piątek robiłam tort dla rodziców i przełożyłam go jedną masą z przepisu Jolci na ciasto "Brzoskwiniowiec" i bardzo ładnie to wyglądało i super smakowało. Pozdrawiam :wink: Cytuj
kate_76 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 karola moze tort z masa kajmakowa z przepisu Jamaicy Cytuj
karola91 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 ta masę kajmakową full wypas robiłam już na urodziny mamy, była smaczna, jak dla mnie za słodka, ale może dlatego że w trakcie dodawania tego budyniu i kajmaku juz cos zaczęło mi sie psuć, i nie dałam wszystkiego, ale wujkowi straaaaasznie smakowała. Teraz chcę zrobić coś nowego :) Dorunia, ładnie wyglądało tzn nie rozmazywała się, ładnie sie kroiła, dość sztywna była?? Cytuj
kate_76 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Karola napisz co zaczelo sie "psuc "ja mam to ciasto robic za dwa dni ale teraz to sie obawiam a jak nie wyjdzie ? Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Dorunia, ładnie wyglądało tzn nie rozmazywała się, ładnie sie kroiła, dość sztywna była?? Ta masa była idealna...nie za słodka...nie tłusta(ja nie cierpię tłustych mas),dobrze się kroiła...była na tyle sztywna,że tort nie stał w lodówce i dobrze się kroiła...nie było paćki. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.