basga Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Ciasto 3 szkl mąki 0.5 szkl oleju 0.5 szkl mleka 0.5 paczki świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko Do ciepłego mleka dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki,dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką,dodać żółtko,olej i szczyptę soli,wyrobić i odstawić aż trochę wyrośnie. Farsz 1 jajko 1-2 cebule około 20 dkg kapusty kiszonej około 20 dkg pieczarek Cebulę pokroić i podsmażyć ze startymi pieczarkami i posiekaną kapustą,ostudzić ,dodać jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować,posmarować białkiem i wyłożyć farsz. Zwinąć w roladę podwijając końce pod spód. Piec w 180*/około 50min. Ja ciasto wyrabiałam mikserem,rozwałkowałam i dopiero zostawiłam do wyrośnięcia. Posypałam po wierzchu kminkiem,po upieczeniu pokroiłam w plastry-do tego czerwony barszczyk . Przepis wynalazłam w przepisach świątecznych i trochę go przerobiłam a dowód poniżej ;) Ciasto jest kruchutkie i smakuje wybornie. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 basqa ;) a jak się zwijało ta roladę nie było z tym problemu??? następny ciekawy przepisik kiszona kapusta ................pieczarki...................... to musi być dobre. Niebawem zrobię napewno ;) Cytuj
basga Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Nie było problemu ze zwijaniem ;) ze zjedzeniem też nie-już prawie go nie ma ;) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Basiu - czy zamiast oleju można dać rozpuszczoną margaryne? Cytuj
basga Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 W oryginalnym przepisie było 0.5 kostki roztopionego masła więc myślę,że margaryna też może być. Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Basia z problemem dobrze wytłumaczyła, ja dodam dłuższe wyczekiwanie jest za gotową potrawą a z konsumpcją idzie w mig i napewno ten kulebiak z tym farszem jest bardzo dobry. Cytuj
renigliwice Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Piekłam już takie kulebiaki właśnie z takim farszem, są naprawdę pyszne, polecam. ;) Cytuj
Jolanta Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Witam! :) jutro mam ochote upiec kulebiaka ale mam pytanie czy kapuste trzeba wczesniej ugotowac :) ?Pozdrawiam czekam na odpowiedz. Cytuj
basga Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Jolu-kapusty nie trzeba gotować,wystarczy ją przesmażyć na patelni. Daj koniecznie znać,jak smakował. Cytuj
amelia1 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Witam wszystkich smaczniaków!!! Piekłam kulebiaka po raz pierwszy, ale muszę przyznać był tak smaczny, że jeszcze nie jeden raz go zrobię. Mięciutki, przepyszny z czerwonym barszczykiem. Polecam każdemu, naprawde warto. Pozdrawiam Amelia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi