ina12 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Biszkopt orzechowy: 5 jajek 15 dag mąki 12,5 dag cukru 5 dag orzechów włoskich Masa: 1/2 l kremówki 6 dag cukru 1 dag żelatyny 1 dag kakao Krem kawowy: 1 kostka margaryny 1 jajko 6 dag cukru 5 dag kawy naturalnej mielonej Ponadto: marmolada do posmarowania spodu według własnego uznania 1 op galaretki owocowej owoce do dekoracji tłuszcz do blaszki Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do sztywnej piany, następnie wymieszać z rozmąconymi żółtkami. Orzechy posiekać, wymieszać z mąką, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25x 40 cm. Piec w temp. 180* - 200* ok 30-40 min. Krem kawowy: Cukier podgrzać z jajkiem do momentu rozpuszczenia cukru. Z kawy sporzadzić mocny napar tak około z 200 ml wody, odcedzić i połączyć z masą z jajka i cukru. Jeszcze ciepły ubić na sztywną masę. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną. Masa: Żelatynę namoczyć w 100 ml wody. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać żelatynę i kakao. Odstawić do schłodzenia. Biszkopt przekroić wzdłuż. Spód posmarować marmoladą i kremem. Położyć drugi blat i posmarować go kremem. Brzegi ciasta naszprycować masą. Przyrządzić galaretkę, ułożyć owoce, zalać stygnacą galaretką i włożyć do lodówki do stężenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.