Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kluski na parze drożdżowe.

Składniki:

50 dkg mąki

2 dkg drożdży

2 łyżki cukru

5 dkg margaryny (roztopić)

2 jajka

1 szkl. mleka

szczypte soli

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w letnim mleku dodać troszkę mąki zrobić rozczyn, odstawić aż wyrośnie. Jajka ubić z cukrem,wlać mleko, rozczyn z drożdży, szczypte soli i wymieszać wszystko razem, wlać to do mąki i wyrobić na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć go na stolnicę podsypaną mąką rozwałkować na grubość 1 1/2 centymetra tak mniejwięcej i wykrawać małą szklaneczką lub kieliszkiem krążki nakryć ściereczką aż wyrosną. Na gaz wstawić garnek z wodą, woda musi kipieć następnie nakrywamy garnek ściereczką lnianą mocujemy ściereczkę gumką lub sznureczkiem tak aby się ściereczka dobrze trzymała, kładziemy na ściereczce krążki w odstępach około 2 centymetrowych nakrywamy to miską najlepiej szklaną i gotujemy 10 - 15 minut. Po ugotowaniu możemy polać kluseczki masłem z bułką tartą lub jakimś sosem to w zależności od gustu. Życzę smacznego.

Opublikowano

Bardzo lubie takie kluski, my zawsze mówiliśmy bułki na parze, mama je robiła z sosem truskawkowym lub jagodowym, a babcia z masełkiem. Są bardzo pyszne.

Opublikowano

Ja mówie na nie pampuchy,moja mama parowce. Nie ważne jak się mówi tylko aby były smaczne a są.... ;) Mój syn uwielbia je jeść ze śmietaną bitą i z cukrem.

Opublikowano

Pampuchy, parowańce, bułki na parze różnie mówimy ale są świetne jeszcze ze śmietanką, cukrem i cynamonem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.