iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Kluski na parze drożdżowe. Składniki: 50 dkg mąki 2 dkg drożdży 2 łyżki cukru 5 dkg margaryny (roztopić) 2 jajka 1 szkl. mleka szczypte soli Wykonanie: Rozpuścić drożdże w letnim mleku dodać troszkę mąki zrobić rozczyn, odstawić aż wyrośnie. Jajka ubić z cukrem,wlać mleko, rozczyn z drożdży, szczypte soli i wymieszać wszystko razem, wlać to do mąki i wyrobić na końcu wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć go na stolnicę podsypaną mąką rozwałkować na grubość 1 1/2 centymetra tak mniejwięcej i wykrawać małą szklaneczką lub kieliszkiem krążki nakryć ściereczką aż wyrosną. Na gaz wstawić garnek z wodą, woda musi kipieć następnie nakrywamy garnek ściereczką lnianą mocujemy ściereczkę gumką lub sznureczkiem tak aby się ściereczka dobrze trzymała, kładziemy na ściereczce krążki w odstępach około 2 centymetrowych nakrywamy to miską najlepiej szklaną i gotujemy 10 - 15 minut. Po ugotowaniu możemy polać kluseczki masłem z bułką tartą lub jakimś sosem to w zależności od gustu. Życzę smacznego. Cytuj
amelia1 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Bardzo lubie takie kluski, my zawsze mówiliśmy bułki na parze, mama je robiła z sosem truskawkowym lub jagodowym, a babcia z masełkiem. Są bardzo pyszne. Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 A JA ZNAM POD NAZWą PAMPUCHY ;) Cytuj
iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Tak masz rację bo tak naprawdę to one wyglądają jak pampuchy bo są puszyste i naprawdę smaczne. Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 My mówimy na nie paruchy lub buchty. ;) ;) Są pyszne! Cytuj
ela52 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 U nas na takie kluski mowia pampuchy ;) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ja mówie na nie pampuchy,moja mama parowce. Nie ważne jak się mówi tylko aby były smaczne a są.... ;) Mój syn uwielbia je jeść ze śmietaną bitą i z cukrem. Cytuj
amelia1 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Pampuchy, parowańce, bułki na parze różnie mówimy ale są świetne jeszcze ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.