Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

4 łyżki letniej wody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać żółtka i ubijać aż do białości następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia na końcu doddać wodę wymieszać wszystko dokładnie i upiec.

Krem:

5 żółtek

3/4 szkl. cukru

1 kostka masła

3 serki homogenizowane waniliowe mogą być danonki

2 szkl. mleka w proszku

2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. wody przygotowanej

Wykonanie kremu:

Żółtka ubić z cukrem na parze wystudzić. Masło utrzeć na gładką masę dodać żółtka, serki waniliowe,mleko w proszku i na końcu żelatyne rozpuszczoną dokładnie wymieszać.

Sposób wykonania ciasta:

I wersja:

Na biszkopt wyłożyć krem i posypać startą czeoladą.

II wersja:

Można tortownicę wyłożyć biszkoptami (nie koniecznie trzeba piec biszkopt będzie szybciej) i nałożyć krem i również obsypać czekoladą.

III wersja:

Można biszkopt włożyć do tortownicy nałożyć krem i ułożyć owoce (jakie kto lubi) i zalać galaretką.

Życzę smacznego ;) .

Opublikowano

Ja myślę,że jak jajka kupuje się od znajomego gospodarza to nie ma się co obawiać surowych żółtek w kremie.Ja dostaję jajka od taty i wiem,że mogę sobie pozwolić na dodanie ich do masy,ale gdybym kupowała w sklepie to pewnie nie byłabym taka pewna. ;) ;)

Opublikowano

Żółtka kochani ubijacie na parze czyli garnek z wodą na gazie na tym garnku drugi a w środku żółtka z cukrem i to się tak długo ubija na parze aż żółtka zbieleją i trzeba to wystudzić i wtedy dodać do masła.

Opublikowano

Częst używam surowe jajka. Wcześniej tylko przez 10 sekund wyparzam skorupki. Podoba mi się ten przepis, szczególnie ten krem z dodatkiem mleka w proszku. Dziekuję i pozdrawiam. ;)

Opublikowano

Ja wczoraj też robiłam masę z żółtkami na parze i naprawdę nie ma się co bać ;)

Opublikowano

Zapowiada się smaczne ciasto... Co do jajek ja używam tylko kupnych,pomimo,że mieszkam na wsi nie mam swojego drobiu. Renia wyparza skorupki jajek, ja porządnie myje pod bieżącą wodą,czasami zdarza mi się uszkodzić jajko ;)

Opublikowano

Ewuniu- ja przed wyparzeniem skorupek jeszcze dodatkowo myję dokładnie jajka.Samo mycie nie wystarczy, trzeba je jeszcze wyparzyć. Pozdrowionka. :)

Opublikowano

wszystko byłoby super gdyby nie te surowe zółtka do kremu-niestety :)

dla wyjaśniena jeżeli ubijasz żółtka na parze to nie ma obawy o salmonelleponieważ ona ginnie w wysokiej temperarurze :)
Opublikowano

Jot ja posiadam w swoich zbiorach przepis na ten krem od dawna,z tym że z żółtkami ubijam jeszcze jedno jajo.Wykorzystuje go do przyrządzenia pysznego deseru o smaku kawy. Potrzebne nam będą jeszcze 3 opakowania biszkoptów i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Kawę należy zaparzyć w 2 szkl.wody,osłodzić i ostudzić. I tak na spód tortownicy biszkopty,posmarować je pędzelkiem kawą,wykładamy połowę masy,biszkopty nasączone ,reszta masy i znowu biszkopty,na wierzch polać polewą. Jest to pyszny deser,jeżeli ktoś nie lubi kawy można nasączyć np.sokiem cytrynowym lub pomarańczowym,naprawdę polecam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.