iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 łyżki letniej wody pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie biszkoptu: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać żółtka i ubijać aż do białości następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia na końcu doddać wodę wymieszać wszystko dokładnie i upiec. Krem: 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 1 kostka masła 3 serki homogenizowane waniliowe mogą być danonki 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. wody przygotowanej Wykonanie kremu: Żółtka ubić z cukrem na parze wystudzić. Masło utrzeć na gładką masę dodać żółtka, serki waniliowe,mleko w proszku i na końcu żelatyne rozpuszczoną dokładnie wymieszać. Sposób wykonania ciasta: I wersja: Na biszkopt wyłożyć krem i posypać startą czeoladą. II wersja: Można tortownicę wyłożyć biszkoptami (nie koniecznie trzeba piec biszkopt będzie szybciej) i nałożyć krem i również obsypać czekoladą. III wersja: Można biszkopt włożyć do tortownicy nałożyć krem i ułożyć owoce (jakie kto lubi) i zalać galaretką. Życzę smacznego ;) . Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 wszystko byłoby super gdyby nie te surowe zółtka do kremu-niestety ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ja myślę,że jak jajka kupuje się od znajomego gospodarza to nie ma się co obawiać surowych żółtek w kremie.Ja dostaję jajka od taty i wiem,że mogę sobie pozwolić na dodanie ich do masy,ale gdybym kupowała w sklepie to pewnie nie byłabym taka pewna. ;) ;) Cytuj
iwona30 Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Żółtka kochani ubijacie na parze czyli garnek z wodą na gazie na tym garnku drugi a w środku żółtka z cukrem i to się tak długo ubija na parze aż żółtka zbieleją i trzeba to wystudzić i wtedy dodać do masła. Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Częst używam surowe jajka. Wcześniej tylko przez 10 sekund wyparzam skorupki. Podoba mi się ten przepis, szczególnie ten krem z dodatkiem mleka w proszku. Dziekuję i pozdrawiam. ;) Cytuj
basga Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ja wczoraj też robiłam masę z żółtkami na parze i naprawdę nie ma się co bać ;) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Zapowiada się smaczne ciasto... Co do jajek ja używam tylko kupnych,pomimo,że mieszkam na wsi nie mam swojego drobiu. Renia wyparza skorupki jajek, ja porządnie myje pod bieżącą wodą,czasami zdarza mi się uszkodzić jajko ;) Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ewuniu- ja przed wyparzeniem skorupek jeszcze dodatkowo myję dokładnie jajka.Samo mycie nie wystarczy, trzeba je jeszcze wyparzyć. Pozdrowionka. :) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Reniu od dzisiaj wyparzam jajunia... :) Dzięki za rade,no i jak tutaj nie zaglądać na forum skoro cały czas ucze się czegoś nowego. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
jot Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 wszystko byłoby super gdyby nie te surowe zółtka do kremu-niestety :) dla wyjaśniena jeżeli ubijasz żółtka na parze to nie ma obawy o salmonelleponieważ ona ginnie w wysokiej temperarurze :) Cytuj
apsik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Jot ja posiadam w swoich zbiorach przepis na ten krem od dawna,z tym że z żółtkami ubijam jeszcze jedno jajo.Wykorzystuje go do przyrządzenia pysznego deseru o smaku kawy. Potrzebne nam będą jeszcze 3 opakowania biszkoptów i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Kawę należy zaparzyć w 2 szkl.wody,osłodzić i ostudzić. I tak na spód tortownicy biszkopty,posmarować je pędzelkiem kawą,wykładamy połowę masy,biszkopty nasączone ,reszta masy i znowu biszkopty,na wierzch polać polewą. Jest to pyszny deser,jeżeli ktoś nie lubi kawy można nasączyć np.sokiem cytrynowym lub pomarańczowym,naprawdę polecam. Cytuj
jot Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 u nas nazywa sie "tiramisu" :wink: :wink: :) :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.