Domi Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Biszkopt wg własnego przepisu Masa 1: 1 szklanka mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 litr mleka 1 kostka masła Masa 2: 1 puszka mleka słodzonego Masa 3: 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ------------------------------------- Sposób wykonania Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń. Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu) Na blachę wyłożyć w kolejności: Biszkopt, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem herbatniki na koniec bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą i migdałami, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się. Smacznego Monika Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 moja nieco inna wersja ciasta szefa,krem budyniowy z masą karmelową,druga masa-bita śmietana,zobaczcie zresztą Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Andy zobaczyłam i podziwiam Twój talent. Cytuj
andy8 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Oj Halinko jaki tam talent,wszystko zgodnie z przepisem no z małymi moimi inspiracjami 🙂 Cytuj
BeaGa Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Ech no i upiekłam to ciasto, co prawda na innym spodzie, ale całą kwintesensją są masy .... rewelacja. I jak tu się nie oprzeć takim smakowitościom. Mniam ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.