wiola344 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 oto moj pierwszy przepis ;) na pyszna babe,250g masła lub margaryny,250g cukru,1 torebka cukru waniliowego,4 jaja,500g mąki 1 torebka proszku do pieczenia,1/8l mleka,szczypta soli,150g twardej czekolady, do przygotowania formy;15g masła,1 łyżka mąki, wykonanie;Tłuszcz,cukier, cukier waniliowy i sól ucierac,stopniowo dodajac jaja Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i rozprowadzić mlekiem ,dodać do utartej masy. Czekoladę drobno pokroić. Wziąć ok.1/4 ciasta i wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką formy,pozostałe ciasto wymieszać z czekoladą i dopełnić formę. Babkę piec w nagrzanym piekarniku ok 1 godz. czas przygotowania;30min temperatura piekarnika ;180 c. Życzę smacznego. ;) Cytuj
baśka96 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ciekawa jestem jak to ciasto wygląda w środku po upieczeniu ? Czy ta czekolada w cieście robi kleksy?Pozdrawiam :grin: Cytuj
wiola344 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witaj basiu - nie nie robi kleksów są widoczne kewałki czekolady a wygląda poprostu w kropki, chyba że dasz miękką czekolade tz mleczną to może być że będą kleksy ja daje deserową i jest baba super.pozdrawiam :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj
baśka96 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Wiolu a czy mogę dać gorzką czekoladę? Pozdrawiam Cytuj
wiola344 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 oczywiście to tylko zależ jaką kto lubi wtedy będzie tylko mniej rozpuszczona ale napewno też bedzie pyszna :grin: :grin: Cytuj
baśka96 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dziękuję za informacje, babeczkę bede piekła dziś wieczorem albo jutro rano. Dam znać jak mi wyszła i jak smakuje.Pozdrawiam świątecznie. :grin: :grin: :grin: Cytuj
baśka96 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Wiolu, babka zrobiona ! Dałam czekoladę gorzką, ale trochę miałam jej za mało bo tylko jedną tabliczkę. Babka wyszła bardzo puszysta i leciutka, dosłownie jak puch. Wierzch polałam polewą czekoladową, oczywiście dzieci już nie wytrzymały i musiały spróbować jeszcze ciepłej.Bardzo smakowała :grin: Z czystym sumieniem polecam bo baba jest SUPER :grin: :grin: :grin: i robi sie ją też szybko. Następnym razem dodam jednak więcej czekolady.Dzięki za pyszniasty przepis.Zyczę wesołych i pogodnych świąt.Pozdrawiam :grin: Cytuj
wiola344 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 :grin: Miło mi bardzo że tak wszystkim smakowała .zycze wam również spokojnych świąt i mokrego dyngusa :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 chciałabym wiedzieć czy daje się po całym jajku czy najpierw żółtka się uciera z tłuszczem i cukrem a na końcu białka. Cytuj
wiola344 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 :oops: :oops: Witaj iwonko daje się po całym jajku ,tylko dobrze trzeba ukręcić aby się nie zważyło ,a gdyby tak się stało to poprostu dodaj trochę mąki i kreć dalej ,czasem tak mi się robi ale efekt jest taki sam,baba jest pulchna i pyszna .Pozdrawiam i życze Wesołych Świąt. :razz: Cytuj
iwona30 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dziękuję za odpowiedź i również życzę Tobie i całej Twojej rodzince zdrowych pogodnych świąt.Pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Czy to ciasto jest lejące czy zwarte? No bo jak się wylepia spód formy ciastem babkowym? Pewnie chodzi o wylanie części ciasta,czy tak? Cytuj
baśka96 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Basiu mi wyszło lejące, a pokrojoną czekoladę po prostu dodałam do ciasta i wymieszałam.Dodałam troszkę więcej mleka niż pisała Wiola. Tak jak pisałam wyszła bardzo fajna babeczka , smakuje super .Jeżeli lubisz babki to plecam :oops: Cytuj
wiola344 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 :oops: :oops: witam was ,ciasto nie ma być lejące ma być gęste takie że łyżką się je nakłada, można dodac trochę mleka więcej ale i tak powinno być do nakładania łyżką :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi