karola91 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 35g drożdży 2/3 szklanki mleka 70g cukru 2 jaja 70g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki soli kilka kropli aromatu np. cytrynowego, waniliowego Masa serowa: 250g sera mielonego 30g masła 1 jajo (żółtko i białko oddzielnie) 100g cukru 1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego) 1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20-30minut. Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja.Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na 1/2-1 cm (zależnie jakiej grubości chcemy mieć bułeczki) i foremka od babeczek lub tortoletek albo tak jak ja po prostu kubkiem i wycinać krążki.W połowie krążków zrobić kieliszkiem na środku dziurę. Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki (z dziurą u góry)- dokładnie bo inaczej ser wypłynie. W wycięte dziury nakładać masę serową. Mozna odstawić do wyrośnięcia na parę minut ale nie jest to konieczne. Wierzch drożdżowek posmarować żółtkiem (można dodać do niego odrobinę wody lub mleka). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Masa serowa: Sera nie mieliłam, tylko ugniotłam takim kółkiem z dziurkami. Dodałam resztę skladników, znowu ugniotłam, i na koniec ubite białko (ze sczyptą soli) wymieszane łyżką. Autorką przepisu jest ilka76. Z tej porcji wychodzi około 25 bułeczek- jak dla mnie za mało i zrobiłam z dwóch porcji, połowa była z serem, a połowa z masą budyniową. Mozna ją śmiało kłaść, bo ciasto tak pięknie rośnie że nie ma szans by sie coś wylało:D cała rodzinka się zajadała. na zachętę zdjęcia: Cytuj
Jolcia Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Karola piękne te bułeczki aż ślinka cieknie. Cytuj
renigliwice Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Karola! Jestem pełna podziwu dla Twoich pięknych drożdżóweczek. Pozdrawiam też autorkę tego przepisu- Ilkę. Na pewno je upiekę. Mam pytanie: czy Ilka na innym forum umieściła zdjęcie tych drożdżówek i sposób, w jaki sposób kształtować te drugie drożdżówki? Czy mogłabyś podać linka do tej strony? POzdrawiam Cię serdecznie. :) :wink: :) Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Karola podziwiam te piękne drożdżówki. Cytuj
karola91 Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 dziękuję wszystkim za miłe słowa :) sposób na te okrągłe jest na https://wielkiezarcie.com/przepis24306.html sposób na te zawijańce zaczerpnęłam stąd: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4247 co prawda mi nie wyszły tak ładne jak tam, ale praktyka czyni mistrza, i następnym razem na pewno wyjdą mi ładniejsze :) jak komuś nie będzie się chciało wchodzic na stronkę, to prosze: Cytuj
karola91 Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Musze też "pochwalić" te masę serową, bo choćbym nie wiem ile jej nakładła, ona robiła co mogła by się tych dróżdżówek utrzymać :) już zmieniłam w temacie jak ją zrobiłam Cytuj
ilka76 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Strasznie mi miło, że moje drożdżówk i tutaj zlalazły uznanie :) Jeśłi chodzi o masę sorową to muszę spróbować następnym razem zrobić po Twojemu :) Cytuj
karola91 Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 ilka76 - jestem Ci strasznie wdzięczna za ten przepis!! bułeczki są przepyszne, oby więcje takich przepisów!!! pozdrawiam :) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ale drożdżówki jak malowane przepis już wydrukowany. :) Cytuj
ilka76 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 ilka76 - jestem Ci strasznie wdzięczna za ten przepis!! bułeczki są przepyszne, oby więcje takich przepisów!!! pozdrawiam :) Cała przyjemność po mojej stronie :) Cytuj
basga Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja już zrobiłam :) , a tak wyglądają te z serem Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Basga piękne bułeczki wyczarowałaś,jak malowane...pewnie smaczniutkie :) Cytuj
basga Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 :) ,O TAAAK,CHOĆ DLA MNIE ZA MAŁO SŁODKIE :wink: a takie z marmoladką bo sera mi zabrakło :) Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Basiu ale jesteś zwinna, takie ładne bułeczki upiekłaś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi