wiola344 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 to najlepsza pora na tak pyszny mazurek :) składniki na ciasto:3szkl. mąki,20dkg masła,3 żółtka,1szkl. cukru pudru,wanilia,3 kopiaste łyżki gęstej śmietany Na masę:0,5l śmietany 30%,30dkg cukru pudru,laska wanili lub duży cukier waniliowy,10dkg masła,20 ml spirytusu,2-3 krople aromatu rumowego, Do dekoracji:suszone morele,czekoladowe ziarenka kawowe,płatki migdałowe,kandyzowane papaja (mogą być ananasy),4łyżki gęstej konfitury morelowej Wykonanie:ciasto-wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godz.,potem ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm iupiec na złoty kolor w tem,200 c Masa-do rondelka o grubym dnie wlać śmietane wsypać cukier i dodać wanilie, gotować na słabym ogniu,gdy masa zacznie gęstnieć dodać masło cały czas mieszając. Gdy kropla kajmaku położona na tależyku zastyga-masa jest gotowa. na koniec szybko wlać spirytus i aromat rumowy(może być waniliowy),wymieszać i zdiąć z ognia. Ciasto posmarować cienką warstwą konfitury morelowej a na nią wlać ciepły kajmak i rozsmarować nożem aby powierzchnia była gładka, udekorować suszonymi owocami i płatkami migdałowymi. Ja czasem zamiast konfitury daje dżem ale musi być gęsty bo inaczej lejąc ciepły kajmak wtopi się w dżem będzie nie ciekawie wygladało :wink: (to wiem z doświadczenia). :wink: Jest przy tym troche pracy ale naprawde warto bo jest przepyszny polecam. :) Cytuj
amelia1 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witajcie!!! Muszę przyznać, że to ciacho jest rewelacyjne :) , na Wielkanocnym stole bardzo ładnie się prezentuje, a jak smakuje, mniam. Polecam każdemu. Pozdrawiam Amelia Cytuj
wiola344 Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witaj Amelciu ja wiem ze tak barzo je lubisz własnie robie je gabi do szkoły bo maja jakas wystawe ciast swiatecznych ,ale na świeta obowiazkowo je zrobie to przjdżcie na nie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.