zakalec Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Typowa i prosta angielska potrawa. Glowny skladnik: - ziemniaki (tyle sztuk ilu gosci lub nawet wiecej jesli sa male) Wszystko ponizej to do wyboru i ewentualnie: - ser zolty (najlepiej starty ale moga byc plastry) i/lub - fasolka z puszki w sosie pomidorowym (baked beans) i/lub - boczek, szynka, kielbasa lub jakiekolwiek inne miesko (nie surowe) lub - tunczyk z puszki w majonezie lub - mieso mielone w sosie pomidorowym/chilli (usmazone) lub - serek smietankowy Almette/Ostrowia/Philadelphia lub - krewetki Ziemniaki umyc, osuszyc powykrajac 'oczka' i ponakluwac kilka razy widelcem (nie obierac). Ziemniaki rozlozone na talerzu wkladamy do mikrofalowki na 8 min (przy czym jest to zalezne od wielkosci ziemniakow). Po osmiu minutach wyciagamy, sprawdzamy czy ziemniaki so miekkie, jesli w miare tak, to dwoma cieciami noza robimy krzyz na kazdym ziemniaku, po czym rodzielamy cwiartki zeby utworzyc kieszonke ale w miare tak zeby ziemniak byl caly (a jesli sie rozleci to tez moze byc) solimy z gory i wladamy znowu na kilka minut do mikrofali (3-5 minut w zaleznosci jak twardy jest ziemniak). Po czym posypujemy z gory/do kieszonki ser, dodajemy fasolke z puszki i bekon (usmazony) i znowy wkladamy do mikrofali na tak dlugo az ser sie rozpusci a reszta podgrzeje. Ziemniaki takie mozna przyrzadzic tylko z serem, albo tylko z fasolka, albo tylko z tunczykiem z puszki wymieszanym z majonezem (tunczuyka i serka Almette/Ostrowia/Philadelphia nie polecam podgrzewac, ale mozna posypac startym zoltym serem), albo z czynmkolwiek innym. Powyzsza wersja to moje ulubiona, choc bekon nie jest konieczny. To jest jedna z tych leniwych potraw a i mozna zuzyc te wszystkie resztki zalegajace w lodowce (nie mowie o tych popsutych resztkach) :) Oczywiscie mozna tez zrobic te ziemniaki w piekarniku... Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.