ina12 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 60 dag surowego boczku 2 ząbki czosnku sól, kminek Farsz 10 dag wątróbek drobiowych 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz Boczek rozciać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić, wyrównać brzegi i natrzeć solą i czosnkiem. Farsz: Umytą wątróbkę udusić na tłuszczu, wystudzić i zemleć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i dusić około 15 min. Doprawić solą , pieprzem i wymieszać z watróbką. Na płacie boczku rozłożyć farsz , zwinąć w roladę, obwiązać grubą nitką. Z wierzchu posypać przyprawami i wstawić w brytfannie do piekarnika. Piec w piekarniku około 1,5 godz w temp. 200*C Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witaj Ino!!! Czy kminek jest niezbędny w tym przepisie?Pytam,bo ja go po prostu nie toleruję i nie lubię,a przepis wygląda ciekawie. :) Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Doruniu-ja myślę,że przyprawy to rzecz indywidualna,jeśli nie lubisz kminku to nie dawaj,zastąp go czymś,co Ci smakuje. Przecież jak coś robimy to po to,by nam smakowało :) :wink: :) Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Doruniu witam! Nie musisz dodawać kminku, Basia udzieliła pawidłowej odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Dziękuję Ino i Basiu za odpowiedź,skoro mogę obejść się bez kminku to wypróbuję ten przepis już wkrótce. Pozdrawiam :) Cytuj
elusia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 prosz powiedz Ineczko,czy nie za dlugo jest piec 1,5godz przeciz to nie duzy kawalek miesa(60 dkg) elusia Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Elusia dziękuję za zwróconą uwagę, ja piekłam go w brytfannie i to nie jest za długo. Już w przepisie dopisałam. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Aż mi ślinka pociekła na samą myśl o tej roladzie. Dzisiaj rozejrzę się w sklepie za jakimś chudym kawałkiem boczku. Pozdrawiam. :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.