jot Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witam jestem tutaj pierwszy raz i chciałabym podzielić się z Wami moimi przepisami jak i radami. na pierwszy mój debiut to podaje przepis na biszkopt , który zawsze się udaje: 6jaj 1szkl cukru buduń śmietankowy wsypać do szklanki i dopełnić ją przesianą mąką przenną tortową 1 łyżeczka proszku do pieczeni 1łyżka octu 1 Lyżka oleju Białka ubić na sztywno z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem i stopniowo dodawać do ubitych białek następnie łyżką drewnianą wmieszać mąkę i olej w takiej kolejności urobiony biszkopt muuuuuusi wyjść :) i poupiueczeniu biszkoptu spróbujcie rewelacyjnego ciasta o nazwie "Wenus" biszkopt przekroić na 2 częścii przełożyć masą: 1/2 litra śmietany kremówki ubić ipołączyć z 250 dag serabiałoego galaretka cytrynowa rozpuszczona w sszklance wody + łyżeczka żelatyny / schłodzona/ przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować go dżemem brzoskwiniowym / bardzo ważna uwaga: dżem musi być brzoskwiniowy , a galaretka cytrynowa/ :wink: :wink: na wierzch ciasta położyć krokant kokosowy, ktorego wykonanie podaję: 1/2 paczki masła 2łyżki cukru 100 g kokosu 2 łyżki mleka wszystko na patelnie rozpuścić i zrumienić na złoty kolor ciach do lodówki na 3 h ,aż stężeje PYCHOTKA spróbujcie iodpiszcie czy moje wkupienie się udało :) :wink: :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Przy tej okazji witam Cię Jot bardzo serdecznie i dziękuję za Twój przepis na biszkopt. Nie robiłam jeszcze z dodatkiem budyniu, choć z mąką ziemniaczaną tak. Jeśli chodzi o ciasto Wenus, to jedno z moich ulubionych ciast. Polecam je, bo jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje. Renata :) :wink: :) Cytuj
jot Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 dziękuje, że zechciałaś mi odpowiedzieć, ale może nie wszyscy znają ten przepis ,a wszystkim napewno będzie smakował :) Cytuj
Helka Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witam Cie Jot wsrod smaczniakow - Helka! Cytuj
jot Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 WITAM JEST MI NIEZMIERNIE MIłO Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja również witam Ciebie Jot wśród nas :) :wink: :) Cytuj
karola91 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 witaj Jot!!! wkupienie się udało, bo ja robie bardzo podobne ciasto, tylko u mnie nazywa sie papieskie, i na wierzchu są jabłka z płatkami migdałowymi, ale biszkopt z budyniem i masa chyba taka sama- polecam te ciasto bo jest pyszne!!!! Cytuj
jot Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 witajcie wszystkie moje miłe dobrze wiedzieć o innej wersji tego ciasta upieke y=tylko podaj trochę bliżej te migdały :) Cytuj
apsik Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witam Cię serdecznie Jot i muszę powiedzieć że ciasto wenus jest pycha bo już robiłam wcześniej,oby więcej takich przepisów.Jestem apsik a zwracać się możesz do mnie po imieniu,jestem Ela. Cytuj
jot Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 jak już się rozpisuję i widzę ,że wszystki e tutaj pieką znakomicie i napewno wymyśliłybyście na te święta coś co rodzine zachwyci ,a nie jaddły to może ten przepis jest mało znany , chociaż wątpię , bo chyba nie ma cist , które nie były upieczone: naturalnie biszkopt z 4jaj na biszkopcik wykladamy jabła: 1 1/1 kg jabłek krojone w kostkę i rozprażone na patelni + 2 suche cytrynowe galaretki,galaretka w tych gorących jabłkach powinna się rozpuścic NA jabłka wykładamy krem budyniowy i polewę czekoladową Ciacho również pyszne SMAcznego :wink: do tego ciasta polewę robie trochę inaczej: ubijam całe jajka z cukre na sztywny kogiel mogieldodaję kakao i rozpuszczoną chłodną margarynę spróbujcie :wink: :) :) :wink: witam cię Elcia i cieszę się ,że tak miło i ciepło mnie przyjełyście :wink: :wink: :wink: :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Witam bardzo serdecznie na naszym forum pozdrawiam Wiolka :) :) Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Jot ja również bardzo serdecznie Ciebie witam, a biszkopt napewno wypróbuję i inne podane przez Ciebie przepisy. Pozdrawiam Cytuj
Jolcia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja również cię witam Jot.Ciasta wenus nie znam więc na pewno kiedyś zrobię, bo brzmi ciekawie. Pozdrawiam Jolka. Cytuj
jot Opublikowano 31 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 witam Was teraz jest okazja , bo święta za pasem ,a ciasta niebo w gębie zrób ,a ocenisz sama :wink: :wink: :) :) :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.