Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2,5 szklanki mąki 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 25 dag masła 5 łyżek cukru skórka otarta z cytryny ćwierć łyżeczki soli 25 dag rodzynek 2-3 łyżki drobniutko posiekanych migdałów i skórki pomarańczowej kieliszek rumu, cukier puder, cukier waniliowy Drożdze rozrobić w letnim mleku, dosypać łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Gdy zaczyn dobrze "ruszy" dodać resztę mąki, roztopione masło, rum, cukier, sól i dokładnie wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, a kiedy podrośnie, dodać bakalie, ponownie dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Uformować podłużny bochenek, umieścić go na blaszce wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem, pozostawić w ciepłym miejscu, żeby znów podrosło. Następnie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec około godziny. Upieczone ciasto posmarować stopionym masłem, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smarowanie i posypywanie cukrem powtórzyc kilkakrotnie. Wytworzona z masła i cukru skorupka zapobiega wysychaniu ciasta. Zawininąć kołacz w lnianą ściereczkę i w ten sposób ciasto dojrzeje i zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.