moonfairy Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Justynko przepis mam z Lidla jak kupiłam między innymi szybkowar dzięki Basi - Basga. Babka - Baranek 3 jaja 150 g cukru 250 g maki130 g masła 120 ml mleka skórka otarta z jednej cytryny aromat waniliowy do dekoracji lukier Cześć wszystkim :-) Jestem tu nowa, więc witam się z wielkim uśmiechem :?: Ino, właśnie chciałam piec baranka wg Twojego przepisu, już nawet odmierzyłam produkty, ale widzę, że nie ma w składzie żadnego spulchniacza, np. proszku do pieczenia. I w głowę zachodzę, czy tak ma być, czy zapomniałaś o nim? Jeśli możesz, odpowiedz szybciutko, bo wszystko stoi i czeka rozgrzebane :?: Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Wcześniej nie mogłam usiąść do komputera, w przepisie nie ma proszku do pieczenia. Pozdrawiam Cytuj
mart Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Marzy mi sie taki baranek a nie wiem gdzie mam forme kupic :-) Cytuj
basga Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Widziałam w wielu sklepach;makro,lidl,kaufland,real,biedronka. Cytuj
mart Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Wielkie dzieki ale w Polsce bede dopiero w maju jednak sie nie poddam,bede szukala. Cytuj
Gość Kasia Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witam :) Przed chwilą się zarejestrowałam i dzikie kombinacje wyczyniałam by dotrzeć do baranków i zajączków :grin: Powiedzcie mi dziewczyny do jakiej wysokości ma sięgać ciasto w foremce barana i zająca przed pieczeniem, pleaseee:) Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witam :) Ja taką dobrze wysmarowaną tłuszczem formę wypełniam ciastem do 3/4 wysokości formy. Cytuj
hejdi Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam :) Zakupiłam w tym roku silikonową formę zajączka :grin: Nie jestem jednak pewna czy każde ciasto by w niej wyszło :/ Myślicie że np. sernik wyjdzie ? Jakie ciasto w tym upiec ? Jakieś propozycje ? :oops: Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez hejdi Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witaj :grin: Ładne formy, ja bym zaczęła od ciasta biszkoptowego, na 100% wyjdzie i będzie miało odpowiedni kształt, bo to ciasto jest "elastyczne", jeszcze spróbowałabym z drożdżowym, co do sernika to raczej ciężko by było uzyskać taki ładny świąteczny kształt (mogę się mylić) :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :oops: Cytuj
basga Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Śliczne te formy.Ja nie próbowałam ale myślę,że i sernik też by wyszedł bo masa jest raczej ciężka a forma tłoczenia ma na spodzie i ciasto będzie ładnie ją wypełniało,tak tylko myślę bo ja mam tylko muffinkowe foremki.Pochwal się potem wypiekiem bo musi być cudny. :) Cytuj
ewka888_88 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Z ciasta biszkoptowego mi nie wyszło, a mam ta sama foremke z lidla z 6 jajkami. wlasnie weszlam na forum by poszukac jakiegos dobrego przepisu aby te jajka wyszly. Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Hmm... to ciekawe czemu :)??: Nie wiem jak jest z silikonowymi formami :oops: , ale te zwykłe to trzeba dobrze (dokładnie i grubo) posmarować tłuszczem (smaruje zazwyczaj margaryną), a potem wypiek należy wyciągać jak będzie jeszcze ciepły, wtedy fajnie wychodzi. (Był taki czas, że piekłam kilka baranków, jeden za drugim, a forma była jedna, więc musiałam wyciągać je "gorące"). Ja piekę baranka w formie, którą skręca się śrubkami, i ładnie wychodzi wszystko (głowa, uszy) nic się nie urywa i nic nie zostaje w formie. Pozdrawiam świątecznie :grin: Cytuj
hejdi Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 hmm to zastanawiam się nad biszkoptowym, tylko trzeba by było je jakoś słodziutko przełożyć czymś chyba. Drożdzowe na pewno odpada, nie mam wprawy w pieczeniu ciast niestety. Przed pieczeniem zawsze pełno we mnie entuzjazmu, a w trakcie przychodzi ogromna irytacja, która na koniec jakimiś nieznanymi mi magicznymi sposobami sprawia że pojawia się zakalec :oops: A co sądzicie o jogurtowym ? :) Ewka888 jak znajdziesz jakiś ciekawy przepis to podziel sie :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.