ina12 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 50 dag masła 4-5 jaj niepełna szklanka cukru 4-5 łyżek spirytusu 2-3 łyżki kakao lub kawy naturalnej cukier waniliowy Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40*C zdjąć z z pary i dalej ubijać aż do ostudzenia i uzyskania puszystości i gęstości. Utrzeć masło i dodawać po łyżce masę jajeczną. Ucierać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać spirytus, wymieszać. To jest uzyskany krem "Russel" podstawowy, do którego możemy dodawać dowolny składnik smakowy i wtedy otrzymamy rządany krem np. kakaowy, kawowy, cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy itp. Ta ilość kremu wystarcza do sporządzenia tortu średniej wielkości. W razie czego jakby krem się zwarzył należy podgrzać naczynie nad parą lub w kąpieli wodnej i szybko ucierać do uzyskania gładkości kremu lub roztopić trochę masła i gorące wlewać stopniowo do zwarzonego kremu, ucierając, aż będzie gładki. Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Taki krem robię Halinko do tortów ale nie wiedziałam ,że tak się nazywa.Jak mi się warzył to w osobnym naczyniu miksowałam dodatkową porcję masła i dodawałam krem.W przyszłości wypróbuję twój sposób Halinko. Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Jolcia porady już były na temat warzenia, i każdy sposób jest dobry, ale ja w razie jak by się przydarzyło to podałam jak mam w przepisie bo nie każdy napewno wie. Ja też z dużo porad już skorzystałam. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.