Klosewik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 4 kisiele cytrynowe ( suche) 6 łyżek mąki 1 mały proszek do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem. Kiedy cukier jest już roztarty, dodawać jajka i dalej ucierać. Do masy dodać nastepnie kisiele, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Wysmarować blaszkę tłuszczem, posypać bułką tartą, wlać przygotowana masę. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Babka jest smaczna, zawsze się udaje. Polecam. :) Cytuj
apsik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Klosewik mam pytanie jakiej wielkości kisiele i czy może być cukier puder to będzie szybciej. Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Taką babkę robię zawsze z wiśniowych kisieli.Jast bardzo dobra. Cytuj
Dorunia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Czy można tę babkę piec w prodiżu? Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Myślę Doruniu, że trzeba by było podwoić ilość składników, bo prodiż ma większą pojemność od tradycyjnej formy na babki. :grin: Cytuj
elusia Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Klosewik,czy te kisiele nie sa za kwasne na babke? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zrobiłam dziś ta babkę z kiśli truskawkowych nie jest za kwaśna dobra taka orzeźwiająca powiedziałabym.Polecam tylko małą zmianę zrobiłam dałam tylko 1 łyżeczkę proszku do pieczenia :grin: Cytuj
elusia Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Chodzi o kisiele o smaku cytrynowym jak w przepisie,bo byl ladny kolor.Inne nie sa takie kwasne.A moze zrobic dwukolorowe? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Jak się boisz że będzie za kwaśna użyj kiśli cytrynowych z cukrem ale przy szklance cukru w przepisie nie powinno być kwaśne.pozdrawiam :grin: Cytuj
Klosewik Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Apsik: wydaje mi się, że teraz wszystkie kisiele są jednakowe - chodzi o 4, każdy na pół litra wody. Co do cukru pudru - nie wiem, pewnie można, ale jaka proporcja ? Ja robiłam z cytrynowych kisieli Oetkera i szczerze mówiąć muszę dodać następnym razem jeszcze trochę soku cytrynowego, bo lubię kwaskowe. Ale każdy ma inny gust. Pozdrawiam świątecznie ! Cytuj
basga Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Kisiele w większości są na 0.5 litra wody ale są też na 0.75 litra . Cytuj
isiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 A czy kisiele mają być z cukrem (już w opakowaniu) czy takie co nie zawierają w środku cukru? Przepraszam za głupie pytanie,ale chciałabym zrobic taką babkę (kiedyś moja mama robiła takie ciasto, dzieliła je na trzy części - jedną część mieszała z kisielem truskawkowym, jedną z kakao, a jedna część była bez zmian - i wychodziło takie fajne trójkolorowe ciacho), a nie chcę by coś mi nie wyszło. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!! Cytuj
Klosewik Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Isiaczek: kisiele bez cukru, bo dajesz całą szklankę cukru. :oops: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.