Basia K Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Przejrzalam wszystkie dostepne na forum przepisy na takie ciasto.Jednak takiego nie znalazlam(chyba,ze nie wszystkie mi sie wyswietlily) Pieklam go na Boze Narodzenie,gdy bylo u nas z wizyta szefostwo mojego meza.Szef zjadl (nie wypominajac !) 4 kawalki Zdjecie jest zrobione przypadkowo,nie sadzilam,ze sie przyda.Obok orzechowca jest ciasto drozdzowe ,na ktore przepis podawala tez Ina12 Ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru kostka masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Masa orzechowa: 30 dkg włoskich orzechów grubo pokrojonych 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 10 dkg masła Krem: 2 żółtka cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 płaska łyzeczka mąki pszennej 15 dkg masła 1,5 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia i gorącą wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno(ok 20 min w temp 180 st) Z mąki,mleka i cukru waniliowego ugotować budyń.Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu.Mieszając,podgrzewać do zgęstnienia.Po wystygnięciu zmiksować masę z masłem,dodać kakao. Na pierwsze ciasto wyłożyć krem i przykryć ciastem z orzechami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.