niezapominajka Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Pierwszy raz podaję przepis na forum "smaczny.pl". Mam nadzieję, że wszystkim posmakuje. Ciasto: 20 dag mąki 7 dag cukru pudru 10 dag masla lub margaryny (ja daje margarynę "Kasię") 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dać do tej mąki pokrojona w kostki margarynę i rozetrzeć w rękach aż powstanie z niej "proszek". Na końcu dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić szybko ciasto i stawic do lodówki na 0,5h. Kto ma wprawe to będzie wiedział jak robi się kruche ciast Nadzienie: garść mielonych orzechów włoskich łyżka śmietany cukier kryształ Wszystko razem wymieszać 6-7 jabłek obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Napełnić nadzieniem i zawinąć w ciasto w następujący sposób: ciasto rozwałkować na grubość ok.0,5 cm (tak żeby się nie rozrywało), wyciąć kwadraty, położyć jabłko na środku kwadratu, rogi ciasta podnieść do góry i zlepiś na wierzchu jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Jeść ciepłe. SMACZNEGO!!!!!! Jabłuszka palce lizać, polecam Cytuj
basga Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Dotąd jadłam jabłka w cieście drożdżowym i były w całości zawijane w ciasto,przyznam,że były rewelacyjne,nawet bez dodatków,coś w rodzaju drożdżówki. Twój przepis zapowiada się interesująco... :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.