Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-4422-1175459365_thumb.jpg post-4422-1175459395_thumb.jpg

post-4422-1175459432_thumb.jpg post-4422-1175459463_thumb.jpg


Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, masa, biszkopty jasne i ciemne ułożone na przemian, galaretka, np. agrestowa, polewa

WIECZOREM - do litrowego słoika wsypać szklankę kaszy mannej błyskawicznej,
szklankę wiórków kokosowych,
3/4 szklanki cukru.
Zalać te wszystkie składniki szklanką wódki, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc.

NASTĘPNEGO DNIA - masło zmiksować wraz z masą ze słoika.

Ciasto :

5 jajek
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
łyżka octu

Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać mąkę z proszkem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao- ubijać i na sam koniec dodać
łyżkę octu. Upiec w temperaturze 180 C. Po ostygnięciu placka nałożyć masę.

1 galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody. Ostudzić. Przelać część galaretki do salaterki i moczyć w niej biszkopty.
Ciemne i jasne biszkopty układać na przemian na masie (można je dostać w Biedronce).

Pomiędzy biszkopty nałożyć pozostałą tężejącą galaretkę, natomiast biszkoty można ozdobić polewą.

S M A C Z N E G O !!!
Opublikowano

Piekłam na blaszce 28/35 cm. Biszkoptów użyłam po jednej paczce jasnych i ciemnych, ale trochę jeszcze zostało. Pozdrawiam Cię Ina i życzę Ci dobrej nocy. :)

Opublikowano

Reniu dziękuję za bardzo szybką odpowiedź, przepis wydrukowany i tą pyszność muszę wypróbować i do tego szybko go się zrobi. Ja Tobie również zyczę dobrej nocy i dziękuję za fajny przepis.

Opublikowano

WOW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeszcze nie widziałam ciemnych biszkoptów-ile to nam daje kombinacji w naszych przepisach :) Czy ta kasza tak napęcznieje tą wódeczką,że nie będzie zgrzytać w zębach?

Opublikowano

Reniu moje gratulacje, to ciacho musi być extra smaczne, bo naprawdę extra smacznie wygląda :) , bardzo szybko się je robi. Muszę je wypróbować, tylko kiedy ja to wszystko zrobie no i kto to zje :) , tyle smakowitości. Dziekuję za super przepisik, pozdrawiam i buziaczki Amelia

Opublikowano

Witaj Reniu!!! Bardzo ladnie wyglada to ciacho i apetycznie, musze sie na nie skusic, tylko kiedy ,gdyz jest tyle pysznych smakolykow. Pozdrawiam cieplutko :) :wink: :)

Opublikowano

Rzeczywiście bardzo podobne ciasto, choć inspirację zaczerpnęłam z innego przepisu. Pozdrawiam :)

Opublikowano

Reniu - ale z Ciebie zdolniacha no noo.....Ciasto wyszło piękne i napewno smakuje przepysznie i następny przepisik idzie do swojej kolejki u mnie :) . Pozdrawiam już świątecznie Ewa.

Opublikowano

WOW!!!! nie no- bosko wygląda i pewnie tak smakuje, narobiłaś mi apetytu.... ale ta wódka:D mozna ją czymś zastapić?

Witaj! Czy chodzi Ci o to, by w ogóle nie dawać alkoholu? Ten krem ma być właśnie pijany. Na drugi dzień wcale tak bardzo nie czuć w smaku wódki.

Ja nie miałam wódki czystej. Dałam nalewkę pigwową- jest ona słodka, dlatego zmniejszyłam ilość cukru do pół szklanki. Pozdrawiam :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.