renigliwice Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, masa, biszkopty jasne i ciemne ułożone na przemian, galaretka, np. agrestowa, polewa WIECZOREM - do litrowego słoika wsypać szklankę kaszy mannej błyskawicznej, szklankę wiórków kokosowych, 3/4 szklanki cukru. Zalać te wszystkie składniki szklanką wódki, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc. NASTĘPNEGO DNIA - masło zmiksować wraz z masą ze słoika. Ciasto : 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao łyżka octu Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać mąkę z proszkem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao- ubijać i na sam koniec dodać łyżkę octu. Upiec w temperaturze 180 C. Po ostygnięciu placka nałożyć masę. 1 galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody. Ostudzić. Przelać część galaretki do salaterki i moczyć w niej biszkopty. Ciemne i jasne biszkopty układać na przemian na masie (można je dostać w Biedronce). Pomiędzy biszkopty nałożyć pozostałą tężejącą galaretkę, natomiast biszkoty można ozdobić polewą. S M A C Z N E G O !!! Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Reniu ale świetne ciasto zrobiłaś, mam prośbę jakiej blaszki trzeba użyć i ile kupić biszkoptów?, myślę o tradycyjnej ale chce sie upewnić. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Piekłam na blaszce 28/35 cm. Biszkoptów użyłam po jednej paczce jasnych i ciemnych, ale trochę jeszcze zostało. Pozdrawiam Cię Ina i życzę Ci dobrej nocy. :) Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Reniu dziękuję za bardzo szybką odpowiedź, przepis wydrukowany i tą pyszność muszę wypróbować i do tego szybko go się zrobi. Ja Tobie również zyczę dobrej nocy i dziękuję za fajny przepis. Cytuj
basga Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 WOW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeszcze nie widziałam ciemnych biszkoptów-ile to nam daje kombinacji w naszych przepisach :) Czy ta kasza tak napęcznieje tą wódeczką,że nie będzie zgrzytać w zębach? Cytuj
amelia1 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Reniu moje gratulacje, to ciacho musi być extra smaczne, bo naprawdę extra smacznie wygląda :) , bardzo szybko się je robi. Muszę je wypróbować, tylko kiedy ja to wszystko zrobie no i kto to zje :) , tyle smakowitości. Dziekuję za super przepisik, pozdrawiam i buziaczki Amelia Cytuj
ela52 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Witaj Reniu!!! Bardzo ladnie wyglada to ciacho i apetycznie, musze sie na nie skusic, tylko kiedy ,gdyz jest tyle pysznych smakolykow. Pozdrawiam cieplutko :) :wink: :) Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 chyba to samo https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14902&hl=pijak Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Rzeczywiście bardzo podobne ciasto, choć inspirację zaczerpnęłam z innego przepisu. Pozdrawiam :) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Reniu - ale z Ciebie zdolniacha no noo.....Ciasto wyszło piękne i napewno smakuje przepysznie i następny przepisik idzie do swojej kolejki u mnie :) . Pozdrawiam już świątecznie Ewa. Cytuj
karola91 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 WOW!!!! nie no- bosko wygląda i pewnie tak smakuje, narobiłaś mi apetytu.... ale ta wódka:D mozna ją czymś zastapić? Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Reniu śliczne ciacho.Gratuluję pomysłu i wykonania. Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 WOW!!!! nie no- bosko wygląda i pewnie tak smakuje, narobiłaś mi apetytu.... ale ta wódka:D mozna ją czymś zastapić? Witaj! Czy chodzi Ci o to, by w ogóle nie dawać alkoholu? Ten krem ma być właśnie pijany. Na drugi dzień wcale tak bardzo nie czuć w smaku wódki. Ja nie miałam wódki czystej. Dałam nalewkę pigwową- jest ona słodka, dlatego zmniejszyłam ilość cukru do pół szklanki. Pozdrawiam :grin: Cytuj
anulka2a Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 wygląda rewelacyjnie i smakowicie :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.