iwona30 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Pieczemy biszkopt z 4 jaj Składniki: 4 jaja 8 łyżek mąki pszennej 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szkl cukru 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Mleko ubijać 5 minut dodać cukier nadal ubijać aż zacznie gęstnieć im dłużej tym lepiej, między czasie rozpuszczamy galaretki 2 w szlance wody wystudzić i wlać do mleka i nadal ubijać aż zacznie gęstnieć wlać lekko tężejącą masę na biszkopt i zalać galaretką. PS. Ja osobiście jak mam więcej czasu to mleko po ubiciu rozdzielam na dwie części i jedną robię czerwoną a drugą zieloną i zalewam czerwoną galaretką można dać owoce bardzo fajnie to wygląda można kombinować kolorami do woli jak kto lubi polecam bo to bardzo dobry deser. :) Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 tak potwierdzam to bardzo dobry deser :) Cytuj
apsik Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Iwonko ten deser jest smaczniutki ,też to potwierdzam i zachęcam innych,szczególnie lubią go dzieciaki. Cytuj
pkmk3 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Cześć dziewczyny, ja chciałam wypróbować i zrobić ten deser i mam pytanie: mleko podzielę na dwie części i do jednej dodam czerwoną a do drugiej pomarańczową tylko proszę napiszcie w jakiej ilości wody mam rozpuścić galaretkę ?? w 1 szklance?? i najpierw trzeba ubić mleko i do takiego dodać gęstniejącą galaretkę?? Proszę o odpowiedz i dziękuję :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 pkmk3 ja zrozumiałam z przepisu że rozpuścić trzeba 2 galaretki w 1 szklance wody więc 1 galaretkę w 1/2 szklance wody należy rozpuścić.Tak ja to zrozumiałam :grin: Cytuj
pkmk3 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 własnie ja też tak zrozumiałam ale znalazłam podobny przepis i tam było napisane że 1galaretka w 1 szklance i chciałam się upewnić żeby mi nie wyszło rzadkie :grin: dzięki bardzo za szybką odpowiedź i już nie mogę się doczekać jak to zrobię.Zyczę WESOŁYCH ŚWIĄT. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Mi się wydaje że ilość wody po prostu wpłynie na konsystencję pianki mlecznej,więc jeśli chcesz uzyskać dość stałą konsystencję to lepiej użyj mniej wody.Zeby nie było niespodzianek. Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 pkmk3 ja zrozumiałam z przepisu że rozpuścić trzeba 2 galaretki w 1 szklance wody więc 1 galaretkę w 1/2 szklance wody należy rozpuścić.Tak ja to zrozumiałam :grin: Tak dobrze zrozumiałaś Justynko tak trzeba zrobić tylko najpierw pkmk3 ubij mleko a później dodaj galaretkę jeżeli masa będzie troszkę lejąca to wstaw do lodówki na chwilkę to ona zgęstnieje wówczas wyłóż ją na boszkopt, bo im dłużej ubijasz to to ptasie mleczko będzie puszyściejsze. :grin: Cytuj
pkmk3 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Dzięki bardzo :grin: już nie mogę się doczekać kiedy ją zrobię.A duzo tego wychodzi bo nie wiem na jaką blachę to wylać?? Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja mam dość dużą blaszkę długa jest na 40 cm dobrze jest jak blaszka jest troszkę głębsza bo na wierzch wylewa się galaretkę wtedy się nie przeleje bo ja mam zawsze z tym problem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi