Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pieczemy biszkopt z 4 jaj

Składniki:

4 jaja

8 łyżek mąki pszennej

8 łyżek cukru

4 łyżki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ptasie mleczko:

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

1 szkl cukru

2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Mleko ubijać 5 minut dodać cukier nadal ubijać aż zacznie gęstnieć im dłużej tym lepiej, między czasie rozpuszczamy galaretki 2 w szlance wody wystudzić i wlać do mleka i nadal ubijać aż zacznie gęstnieć wlać lekko tężejącą masę na biszkopt i zalać galaretką.

PS.

Ja osobiście jak mam więcej czasu to mleko po ubiciu rozdzielam na dwie części i jedną robię czerwoną a drugą zieloną i zalewam czerwoną galaretką można dać owoce bardzo fajnie to wygląda można kombinować kolorami do woli jak kto lubi polecam bo to bardzo dobry deser. :)

Opublikowano

Cześć dziewczyny, ja chciałam wypróbować i zrobić ten deser i mam pytanie: mleko podzielę na dwie części i do jednej dodam czerwoną a do drugiej pomarańczową tylko proszę napiszcie w jakiej ilości wody mam rozpuścić galaretkę ?? w 1 szklance?? i najpierw trzeba ubić mleko i do takiego dodać gęstniejącą galaretkę?? Proszę o odpowiedz i dziękuję :grin:

Opublikowano
pkmk3 ja zrozumiałam z przepisu że rozpuścić trzeba 2 galaretki w 1 szklance wody więc 1 galaretkę w 1/2 szklance wody należy rozpuścić.Tak ja to zrozumiałam :grin:
Opublikowano

własnie ja też tak zrozumiałam ale znalazłam podobny przepis i tam było napisane że 1galaretka w 1 szklance i chciałam się upewnić żeby mi nie wyszło rzadkie :grin: dzięki bardzo za szybką odpowiedź i już nie mogę się doczekać jak to zrobię.Zyczę WESOŁYCH ŚWIĄT.

Opublikowano

Mi się wydaje że ilość wody po prostu wpłynie na konsystencję pianki mlecznej,więc jeśli chcesz uzyskać dość stałą konsystencję to lepiej użyj mniej wody.Zeby nie było niespodzianek.

Opublikowano

pkmk3 ja zrozumiałam z przepisu że rozpuścić trzeba 2 galaretki w 1 szklance wody więc 1 galaretkę w 1/2 szklance wody należy rozpuścić.Tak ja to zrozumiałam :grin:

Tak dobrze zrozumiałaś Justynko tak trzeba zrobić tylko najpierw pkmk3 ubij mleko a później dodaj galaretkę jeżeli masa będzie troszkę lejąca to wstaw do lodówki na chwilkę to ona zgęstnieje wówczas wyłóż ją na boszkopt, bo im dłużej ubijasz to to ptasie mleczko będzie puszyściejsze. :grin:
Opublikowano

Ja mam dość dużą blaszkę długa jest na 40 cm dobrze jest jak blaszka jest troszkę głębsza bo na wierzch wylewa się galaretkę wtedy się nie przeleje bo ja mam zawsze z tym problem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.