AnkaŚ Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Składniki: 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasi") 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao zapach rumowy 1/2 szklanki wody, 2 szklanki cukru, margarynę i 4 łyżki kakao zagotowac w niedużym rondelku. Po ostudzeniu masy odlac z niej 1/2 szklanki (będzie to polewa). Następnie do zimnej masy wsypac 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wbic 4 żółtka, wlac kilka kropli zapachu rumowego i wszystko dobrze wymieszac. Na koniec dodac ubitą na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszac. Piec ok. 30-40 min (należy sprawdzac patyczkiem) w tem. 180. Po upieczeniu posmarowac wierzch polewą. Smacznego. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Potwierdzam że taki murzynek jest pyszny!!!A jeżeli przełoży się go bitą śmietaną to po prostu niebo w gębie.Gabi. Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ja tak samo potwierdzam, bardzo często go piekłam jest bardzo dobry. Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 zmniejszyłam ilośc cukru i miałam trochę mało kakao ale udał się Cytuj
apsik Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Piekłam ten murzynek kiedy miałam 12 lat-jest to właściwie pierwsze moje ciasto i niezawodne...nie pamiętam żeby kiedykolwiek nie wyszedł. Zmniejszam także ilość cukru do 1 1/2 szklanki i daję dobry kieliszek alkoholu zamiast zapachu i 5 jajek. Polecam i na zachętę fotki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi