gabi-ostra Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 35 dag mąki tortowej 25 dag cukru pudru 25 dag masła lub margaryny 5 jaj 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao łyżka proszku do pieczenia 1 kg jabłek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Cukier,żółtka oraz margarynę utrzeć.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko,a na końcu pianę ubitą z białek.Ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao.Na blaszkę wyłożyć ciemne ciasto,na to jabłka,a na nie jasne ciasto.Piec w temp. około 200 stopni.Gotowe ciasto polać lukrem. Przygotowanie jabłek: Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i odcisnąć jak najwięcej soku.Następnie przesmażyć z masłem cukrem i cynamonem. Ciasto wychodzi bardzo gęste ale po upieczeniu jest bardzo pulchne.Przepis znalazłam kilka lat temu w gazecie(już nie pamiętam w jakiej) i zaręczam że jest bardzo smaczne.Gabi. Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 czy to jest ciasto kruche czy raczej ucierane :grin: Cytuj
basga Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 W/g mnie to ucierane :grin: Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jest to ciasto zdecydowanie ucierane-tak jak sądziła Basga. Cytuj
andy8 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 dziekuje za odpowiedz :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.