Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamieszczam na prośbę dziewczyn:D ciasto podobne do przekładańca alneyi

Ciasto:

50 dag mąki

2 jajka

10 dag margaryny

4 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki sody

30 dag cukru pudru

Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temp 180C przez 15 min.

Krem:

2 szklanki mleka

15 dag cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

20 dag margaryny lub masła

cukier waniliowy

Mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym - ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić.( ja masło rozpuściłam i ugotowałam w mleku)

Jabłka:

1 kg jabłek

1 galaretka owocowa

Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szkl wrzącej wod. (ja dodałam sypką)

Przełożenie ciasta: ciasto - krem - ciasto - jabłka - ciasto . Odstawic do zastygnięcia. Można zrobić polewe lub posypać cukrem pudrem.

Autorką przepisu jest Aletka.

Co tu dużoo pisać, jest pyyyycha!!!! Zdjęcia mówią same za siebie :grin:

post-4461-1175692400_thumb.jpg

post-4461-1175692566_thumb.jpg

post-4461-1175692681_thumb.jpg

post-4461-1175692805_thumb.jpg

Opublikowano

Karola zdjęcia są super,a smakują pewnie też.Kiedyś dawno temu robiłam trzy biszkopty i przekładałam takimi masami.Też było bardzo dobre. Na pewno wypróbuję twoje placki. :grin:

Opublikowano

Cześć Karola mogłabyś jeszcze raz napisać jak robisz ten krem bo ja się uczę piec :grin: i nie za bardzo rozumiem jak ta masę zrobić :grin: . Pozdrowienia :grin:

Opublikowano

Gabi, one mają być twarde, jak przełożysz kremem i odstawisz na kilka godzin to zmiękną.Przekonasz sie sama, będą mięciutkie. Kasiu, ja używam takiej o wymiarach 37 na 25 cm. Karolla dzięki że zamieściłaś przepis. Pozdrawiam

Opublikowano

Widzę, że Karola nie ma czasu odpisać. Może ja pomogę. Gabi, te placki właśnie są twarde, ale nie aż jak skała. :grin: A jeśli Ci takie wyszły to się nie martw, zrobią się mięciutkie jak wylejesz gorący budyń na niego i wtedy zmięknie. :grin: Pewnie je za długo piekłaś. Ja jak widzę, że są brązowe to wyciągam. nie patrzę na czas pieczenia(każdy piekarnik piecze inaczej). Ja piekę w 180 stopniach i zerkam czy jest brązowy, ale nie za ciemny. Gabi, poczekaj jeszcze na komentarz Karoli. :grin:

Opublikowano

Dzięki dziewczyny za odpisanie.Ja też pomyślała,że jak wyleję gorący budyń i odstawię to placki zmiękną.Jabłek na razie nie robiłam,bo poczekam co będzie jutro.Mam nadzieję że ciasto się uda.I chyba masz rację Ewo że za długo piekłam,ale to przez tę stronę-zasiedziałam się.

Opublikowano

Sorki, że tak późno, ale wcześniej nie mogłam, ale i tak dziewczyny juz dobrze doradziły:D Gabi, tak jak dziewczyny mówiły, placki powinny zmięknąć po przełożeniu budyniem. Mi wyszły mało kruche, też myślę że to zależy od czasu pieczenia, ja swoje placki piekłam nawet mniej o 1-2 minuty, bałam sie, by sie nie przypaliły, ale wyszło pycha. Myślę, że te 15 minut na te placki to w sam raz. Kasia12345, piekłam je w standardowej blaszce, nie wiem jakie ma wymiary... Edytka78: do jednej szklanki mleka wsyp obie mąki i wymieszaj. Druga szklanke mleka zagotuj z cukrami ( ja wrzuciłam tez masło), jak sie zacznie gotować to wlej mleko wymieszane z mąkami i gotuj przez chwile do zgęstnienia. Jeżeli masła nie zagotowało sie z mlekiem, to należy teraz go utrzec i dodawac po łyzce przestudzony budyń. Nastepnym razem chyba tak zrobię, bo masa wyszła mi nie tyle za rzadka, lecz wolałabym, by była troche gęstsza:D (w przepisie pisze, żeby dodac masło do ciepłego budyniu, ale ja nigdy tak nie robiłam, i nie wiem co by wyszło) No, to juz chyba wszystko:D pozdrawiam i życzę udanych wypieków :grin:

Opublikowano

Ja właśnie dodałam masło do ciepłego budyniu i faktycznie krem wyszedł bardzo gładki.A co do jego gęstości to myślę że sprawę załatwiłaby trochę większa ilość mąki-oczywiście w granicach rozsądku. Tak w ogóle to placki mi zmiękły i dziś rano nastąpiła degustacja-bardzo dobre.Tylko że moje ciasto wyszło dość słodkie,a to z tego powodu że dałam jabłka ze słoika.Na drugi raz zrobię już zgodnie z przepisem.Pozdrawiam.Gabi.

Opublikowano

Karola91 dzięki za odpowiedź. :oops: Gabi jak ciepły ma byc budyń i czy dodajesz masło do ciepłego budyniu czy do masła ciepły budyn? :oops: :razz: Pozdrawiam obie koleżanki :oops:

Opublikowano

Jej Edytko strasznie byłam dzisiaj zajęta cały dzień i dopiero teraz zobaczyłam Twojego posta.Ja dodawałam masło do budyniu po kawałku i miksowałam robotem.A budyń był taki dość gorący.Masa wyszła mi trochę za rzadka,więc następnym razem dodam trochę więcej mąki,albo utrę w tradycyjny sposób,czyli zimny budyń do utartego masła.Pozdrawiam.Gabi.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.