baśka96 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 W czym farbujecie jajka , chodzi mi o takie naturalne sposoby jak np. gotowanie w łupinach cebuli. Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Tutaj jest o takim barwieniu jajek :grin: Cytuj
baśka96 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dziękuję Doruniu. Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ja farbuję jajka zawsze w łupinach z cebuli (ostatnio też dodanie łupiny z czerwonej cebuli). Wodę z łupinami zagotuję, chwilkę pogotuję i przecedzam, a potem do tej wody wkładam jajka. Na surowe jajka nakładam paski z gumki (np. ze starej dętki :oops:) i takie jajka gotuję. Następnie studzę i ściągam gumki, a gdy jajka są już zimne delikatnie smaruje je masłem i wtedy ładnie się błyszczą. Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam, w tym roku tradycyjnie będę farbowała jajka w wywarze z łupin cebuli (słyszałam, że warto te łupiny zamoczyć w wodzie na 24 godziny - więc to przetestuję :)). Spróbuję jeszcze w kurkumie, wywarze z jemioły lub młodej trawy i soku z buraka :grin: Cytuj
Solarinac Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Próbowałem w źbłach młodych zbórz, ale nie wyszło specjalnie. Cytuj
ustame Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 O, o smarowaniu masłem nie słyszałam :) Cytuj
ustame Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 ALe też widziałam, by na gorce jajka malować kredkami świecowymi - super esyfloresy wychodzą:) niestety sama nie testowałam. za późno znalazłam a kredek w domu nie ma. Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Hmm.... tego nie znałam, trzeba będzie wypróbować - dzięki :) To masełko to polecam, bo jajeczka bardzo ładnie się prezentują, a ich nowy kolor nabiera intensywności - ja robię tak, że na palec nabieram troszeczkę masła, a potem smaruję po kolei kilka jajek, starczy mi tego tłuszczu może na około 5 jajek, dużo nie trzeba tylko odrobinkę na każde jajko, jak jest za dużo to ono się do wszystkiego klei i ten tłuszcz niestety widać na jajku, a to nie o to w tym chodzi... słyszałam też, że można smarować olejem ;) Polecam wypróbować za rok :D Cytuj
lumdog Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 o masełku równiez nie słyszalem, ale to w tym roku z calą pewnością wyprobuje Cytuj
kapusti_a Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 A jak uzyskać jakieś inne kolory? Próbował ktoś gotować jajka w barszczu? Bo w sumie tylko buraki przychodzą mi do głowy :) Cytuj
Marcin Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Zapraszam do zapoznania się z tym artykułem: Naturalne sposoby barwienia wielkanocnych jajek Opisujemy tam sposoby na takie kolory: biały, żółty, złoty, pomarańczowy, jasno czerwony, czerwony, różowy, fioletowy, niebieski, granatowy, jasno zielony, zielony, brązowy, ciemny brązowy a nawet czarny. Cytuj
sheldon Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Nie wiedziałem, że można zafarbować jajka szpinakiem :) super opcja Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Ja tradycyjnie, co Wielkanoc jestem "wierna łupinkom z cebuli". Jak dla mnie świetnie barwią jajeczka (ja je wcześniej dekoruję gumkami, dzięki czemu mają ładne, jasne paski). Dodatkowo dzięki tej cebulowej zalewie jajka mają fajny i wyjątkowy smak - takie jajka je się tylko raz w roku :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi