anulka2a Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ciasto: 2,5 szklanki mąki 20 dag margaryny ¾ szklanki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania cukru waniliowego Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Rozłożyć w dwóch jednakowej wielkości blaszkach. I placek – Na patelni rozpuszczamy 5 dag masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę cukru pudru, 20 dag ziarenek sezamu. Lekko obsmażamy i wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy 30-40 minut. II placek – Ciasto smarujemy dowolnym dżemem (najlepiej kwaśnym). Ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy 1 szklankę cukru – ubijamy. Na koniec dosypujemy 10 dag wiórków kokosowych. Na ciasto z dżemem wykładamy pianę. Pieczemy podobnie jak pierwszy placek. Masa: 20 dag chałwy waniliowej 20 dag margaryny Rozgrzewamy na patelni mieszając, aż połączą się w jednolitą masę. Po upieczeniu i ostygnięciu placków smarujemy lekko ostudzoną masą placek z sezamem ma byc na na wierzchu a placek z piana pod spodem zdjecie poźniej Cytuj
pkmk3 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dostałam ten przepis ostatnio od koleżanki bo gdzieś jadła to ciasto i powiedziała, że PRZEPYSZNE. Bedę je jadła w Święta więc się przekonam :grin: Cytuj
Kate1122 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Witam Aniu, mam pytanie w sprawie masy chałwowej, czy przez pogrzewanie chałwa się nie zwarzy oraz czy nie będzie za rzadka? Przymierzam się do tego ciasta na swięta. A czy margarynę można zastąpić masłem? Serdecznie pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo swięta tuż, tuż :grin:). Kasia Cytuj
karola91 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Kate1122, ja robie bardzo podobne ciasto, masa sie nie zważy na pewno. Margaryne śmiało mozna zastapic masłem. Dla pewności niech sie wypowie moze autorka przepisu:D Cytuj
Kate1122 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Dziękuję Karola za szybką odpowiedź. :grin: Teraz spokojnie mogę zająć się pieczeniem. Pozdrawiam Cytuj
Jolcia Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Taki przepis podał Basga w styczniu.Miałam zamiar robić go jutro ale tam masło miksuje się z cukrem i dodaje chałwę , a w przepisie Anulki na ciepło. Nie wiem który lepszy.Może ktoś robił obydwa te kremy i coś doradzi. Cytuj
anulka2a Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witam kate mi margaryna troszke sie odzielila od chalwy ale po wystudzeniu wszystko ladnie sie wymieszala i jest jednolita masa pozdrawiam i przepraszam ze tak dlugo musialas czekac na odpowiedz Cytuj
Kate1122 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Czesć Aniu. własnie skończyłam robić ciasto wg Twojego przepisu. Wyszło rewelacyjnie. Masa chałwowa także - masło pięknie połączyło się z chałwą - jedyne moje obawy to to że nie zgęstnieje -). Jednak po schłodzeniu w lodówce masa była idealna. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
mart Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 to ciasto jest rewelacyjne,przepis mam od mamy od kilku lat i nigdy nie zawiodl, polecam Cytuj
teresap Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgadzam się ciasto jest rewelacyjne :biggrin: Mam jedno ale do masy tzn. masło zaczęło oddzielać się od chałwy ale i tak było pyszne Drugim razem utrę masło z chałwo POLECAM Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.