Andrea Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Podaje przepis na swiateczny placek.Latwy ,przepyszny,bez maki(dla alergikow).Typowo norweski i przeze mnie wyprobowany na wszystkie imprezy. Piec 30-40 min.----temp 160*C w tortownicy o szer--24 cm. 150 g cukru pudru 150 g orzechow lask. albo migdalow mielonych 4 bialka Wymieszaj cukier z migdalami lub orzechami ,dodaj do ubitej na sztywno piany i zamieszaj wszystko bardzo ostroznie.Wyloz dno tortownicy papierem do pieczenia i wylej mase-wyrownaj.Piecz j.w. Teraz krem: 4 zoltka 1 dl smiet. 30-36% 125 g cukru 1 lyzeczka cukru wan. 150 g masla bez oleju Wymieszaj zoltka,smietane i cukry.Podgrzewaj w garnku az do zgestnienia(ok.10 min),ciagle mieszajac.Nie dopusc do zagotowania.Odstaw,lekko ostudz.Do letniej masy wmieszaj maslo az do polaczenia skladnikow.Nie miksuj.Jak masa bedzie za rzadka to -to na godzinke do lodowki. Wylorz mase na spod i udekoruj swiatecznie.Oryginalnie jest posypane uprazonymi platkami migdalowymi. SMACZNEGO!!!!! 1 Cytuj
behatka Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Ciasto mnie kusi, ale nie wiem co to znaczy 1 dl - ile tej śmietany? 1 Cytuj
Andrea Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Jesli kupisz pollitrowa smietane,to jest to 1/5 .Albo np.szklanka ma ok.3 dl,to bedzie 1/3. 1 Cytuj
beatea Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 pyszne ciasto,piklam w niedziele.palce lizac .dzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie. 1 Cytuj
Karolina_Rejczel Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Piekłam ją niedawno. Wyszła przepyszna :) użyłam bardzo podobnego przepisu, ale moja tarta wygląda nieco inaczej ;) https://chiclifestyle.pl/suksessterte-norweska-bezglutenowa-tarta-waniliowa-na-migdalowym-bezowym-biszkopcie/ 1 Cytuj
Karolina_Rejczel Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Proszę koniecznie o opinię! :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.