Doris Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Przepis ten znalazłam w "Nowinach" rzeszowskich. Wydał mi się bardzo ciekawy, dlatego go zaraz zanotowałam. Niestety jeszcze go nie wypróbowałam, ale po świętach na pewno to nadrobię i wtedy opiszę moje wrażenia. Ciasto: 25 dag mąki 8 dag masła 2 łyżezcki oliwy śmietana Farsz: 0,5 kg mielonego mięsa cebula 3 łyżki oleju oregano tymianek sól Mąkę, masło i oliwę połączyć, dodając tyle śmietany, by powstało elastyczne ciasto. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać mięso i wszystko smażyć na małym ogniu. Dodać zioła, sól do smaku. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką placki (jak na tradycyjne pierogi). Na każdy kawałek nakładać łyżkę nadzienia i sklejać rogi tak, aby powstał trójkąt. Powstałe pierożki układać na blasze posypanej mąką i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco. Cytuj
Terka Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Wypróbowałam ten przepis,pierożki są smaczne.Tylko na 25dag mąki wystarczy 25dag mięsa,bo pół mi zostało.Do ciasta trzeba też dodać trochę soli do smaku.Takie pierożki najlepiej podać z barszczykiem.Wystarcza na 3-4 osoby.Acha i nie przepiekać:)Dzięki za przepis,jest godny polecenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi