Doris Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Przepis ten znalazłam, gdy byłam w szpitalu i pani, która ze mną leżała, pożyczyła mi swoje czasopisma do czytania. Nie pamiętam niestety, z jakiego to jest czasopisma. Coś typu "Claudia" czy "Tina". :oops: Nie byłam do niego na początku przekonana, ale spróbowałam i deser wyszedł super. Mojemu mężowi też bardzo smakował (a to tez duże osiągnięcie :oops: ). Jestem świadoma, że jest tu już kilka przepisów na ptasie mleczko, ale takiego, jak ten mój jeszcze nie widziałam (jeśli przeoczyłam, proszę oczywiście o skasowanie tematu). PTASIE MLECZKO Z KAWĄ 1 l mleka 6 żółtek 6-7 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego 2-3 łyżki kawy instant 4 łyżki żelatyny bita śmietana, paseczki skórki cytrynowej, owoce do dekoracji 1. Żółtka, cukier i cukier waniliowy włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z wrzącą wodą. Ucierać mikserem, aż masa żółtkowa będzie puszysta i jasnokremowa. 2. W rondelku zagotować mleko. Powoli przelać je do żółtek (nie przerywając ucierania). Powstałą masę ubijać mikserem jeszcze 5 min. (nadal w gorącej kąpieli wodnej), aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec ucierania dodać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody. 3. Żelatynę wymieszać z ok. 1/2 szkl. wody. Odstawić na kilka min., by spęczniała. Następnie rozpuścić, podgrzewając. Gdy lekko przestygnie, ostrożnie połączyć ją z mleczkiem kawowym. Składniki starannie wymieszać. Mleczko przelać do pucharków. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 4. Gotowy deser udekorować bitą śmietaną itp... I teraz moje uwagi: 1. Zostawiłam na więcej niż godzinę, bo po godzinie deser nie stężał do końca, ale możliwe, że to dlatego, że dałam troszkę mniej żelatyny, niż w przepisie. 2. Tam było napisane, że jest to przepis na 6 porcji. Ja zrobiłam z połowy składników, czyli niby na 3 porcje, ale mi wyszło z tego 4 porcje (wiadomo, zależy od wielkości salaterek). Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.