Jolanta Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Chce sie z wami podzielic sprawdzonym przepisem na pierogi z miesem moga byc i ruskie a takze z serem. :razz: CIASTO NA PIEROGI: 1/2 kg.maki 1 szkl.wody dobrze cieplej zoltko 1 lyzeczka masla sol Make wysypac na stolnice dodac zoltko,maslo i to wymieszac dodac wode i zagniesc ciasto.Ciasto jest plastyczne dobrze sie walkuje i skleja podczas lepienia pierogow. FARSZ: ok.1 kg.miesa moze byc z rosolu wolowo-drobiowego a takze samo wieprzowe. Jezeli macie gotowy rosol mieso mielimy razem z warzywami czyli cala wloszczyzna z rosolu.Kiedy farsz jest zmielony dodajemy jedno jajko i doprawiamy sola i pieprzem mozna dodac troszeczke natki zielonej.Wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto pierogowe rozwalkowac nakladac farsz i formuowac pierogi .Ja to robie maszyka do pierogow. No i gotowe smaczne pierogi mozna je okrasic podsmazona cebulka albo odmazyc to wszystko wedle waszego uznania. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
julka_s Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Mam pytanko ile gotujesz pierogi? Cytuj
Jolanta Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Droga Julko :razz: jak wyplyna pierogi i woda sie zagotuje to je od razu wyciagam. Zycze smacznego!Wlasnie je odmazalam i sa rewelacyjne.I jeszcze jedno z tej porcji co podalam wychodzi 50 sztuk. [E] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
julka_s Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ok dziekuje za odpowiedz.zawsze sie boje ze albo beda za twarde albo ze sie rozgotuja.pozdrawiam.papa Cytuj
Jolanta Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Naprawde bez obaw ciasto nie jest twarde i sie nie rozpadaja.Pozdrawiam :razz: Cytuj
azi Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Jak apetycznie wyglądają twoje pierogi :razz: Aż ślinka leci. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 o właśnie - tego potrzebowałam - dobrego, sprawdzonego przepisu na pierogi. Od czasu do czasu je robię w różnej postaci, ale czasem ciasto wychodzi za twarde. jutro robię wg Twjego, dzieki, buźka Cytuj
monik76 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Moja mama robi te pierożki tak samo. Są po prostu rewelacyjne i rozpływają się w ustach . POlecam Cytuj
ali Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Robię wg podobnych proporcji, ale wodę /mleko - z mlekiem lepsze/ daję bardzo gorącą, prawie wrzącą, pierw mieszam widelcem wodę z mąką, a gdy trochę ostygnie dodaję żółtko a na końcu masło. Ale co do sposobu robienia pierogów - też mam takie urządzenie ale nie potrafię nim robić, zawsze ciasto wchodzi mi między to złożenie /przy składaniu/. Jak to nakładasz, że takie ładne wychodzą? Cytuj
iwona30 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Jak popatrzysz pod spód tego urządzenia to zobaczysz kształt koła więc przełuż to do ciasta i wykrój kółko, później połóż na wierz dodaj farsz i przyciśnij dobrze tak żeby się skleiło i gotowe. Chyba dobrze wytłumaczyła. Powodzenia. Dzięki za przepis. Cytuj
basga Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Dodam tylko,że lepiej gdy to koło z ciasta jest troszkę większe od foremki,ja wykrawuję wieczkiem od puszki :mrgreen: no i jak nałoży się za dużo farszu to właśnie ciasto wchodzi między te części foremki. Cytuj
Jolanta Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Hej dziewczyny co do tego urzadzonak (bo nie wiem jak fachowo sie nazywa) to wycinam tym koleczkiem co jest pod spodem, nakladam na ta strone do sklejania i nakladam farsz i szybko skladam z tego wzgledu, ze ciasto jest sprezyste i szybo sie kurczy pod wplywem farszu.Ale naprawde jest ciasto super.Pozdrawiam. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
andy8 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Jolu zrobiłam dzisiaj pierogi w\g twojego przepisu,ciasto trochę się ciężko wałkowało ale chyba takie miało być,robiłam z kapustą i grzybami i ogólnie były bardzo dobre może trochę za mało odcisnęłam kapustę i sok mi wypływał po bokach podczas zlepiania,ale myślę że rodzince smakowały,jak myślisz czy na wigilię można by zrobić je wcześniej i zamrozić :-( Cytuj
iwona30 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Andy oczywiście że możesz zamorozić pierogi ja mrożę wszystkie pierogi z różnymi farszami bez obaw. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.