Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

około 200-300 szt kwiatków mlecza 1 kg cukru 3-4 cytryny ze skórką kilka gożdzików wody tyle by zakryła kwiatki Zebrane w suchy dzień kwiaty mlecza wrzucić do wanny by powyłaziły wszelkie robaczki,,delikatnie opłukać ,wrzucić do garnka i zalać wodą. Pogotować 15 minut ,odcedzić i dobrze odcisnąć -kwiatki wyrzucić a otrzymany wywar wlać do garnka,dodać pokrojone cytryny,gożdziki i trochę cukru. Cały czas wolno gotując dosypywać po trochu cukier [jak za duży gaz to wykipi ],powinno mieć konsystencję lejącego miodu i kolor brązowawy.Gorący przełożyć do słoiczków. Ja zużyłam niecały kilogram cukru a gotowałam około godzinki,wyszło mi dość ciemne ale smaczne no i zdrowe. Otrzymałam taki słoik po 20dkg kawie. :razz:/tutaj mam trochę w szklance/

post-4359-1176400890_thumb.jpg

Opublikowano

Doruniu a ile czasu gotowałaś i jak smakował? Następną porcję zamierzam zrobić ze świeżym imbirem bo mi tu bardzo pasuje.

Opublikowano

Ja mam za to w ogrodzie aż nadto tego pięknego kwiecia. Zastanawiam się do czego można taki syropek dodawać? Do herbaty, ciasta czy po prostu na łyżeczkę i siup do gardełka, jak syropek na kaszel?

Opublikowano

Hmmm,ja mam go dopiero od wczoraj i jako że za herbatą nie przepadam to popijam go z przegotowaną wodą.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

W tym roku robiłam ten miód dwa razy.Raz z 500 a drugi raz z 750 kwiatów.(zasmakował wnuczce i poszła narwac 750 kw) :grin: Robię trochę inaczej.W pierwszym dniu gotuję 5 min z jedną cytryną i zostawiam w chłodnym miejscu.Na drugi dzień przecedzam i wyciskam przez gazę,dodaję stopniowo sok z cytryny i cukier.Gotuje tak długo,aż syrop wylany na talerzyk zaczyna tężeć. Po zrobieniu fotki-wkleję.

Opublikowano

Ten syrop /mój nie jest aż tak bardzo gęsty a przepis też troszkę inny/ stosuję jak syrop na kaszel. Bardzo dobry, zwłaszcza dla dzieci.

  • 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

"nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem"

Wiadomo, ze określenie mlecz jest pospolite inaczej też dmuchawiec, przecież nie da się pomylić mniszka z innym np. Mleczem kolczastym juz z racji samego wyglądu.

Już tak zalazł za skórę co niektórym mniszek,że nie sposób go pomylić.

  • 3 lata później...
Opublikowano

Przy okazji porządków w piwnicy znalazłam słoiczek miodziku chyba sprzed 3-4 lat-idealnie przechowany. A dziś nazrywałam kwiatów na 1 porcję.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Basiu ja zrobiłam drugą porcję miodu, i ta druga produkcja była właśnie z Twojego przepisu 🙂

post-8-0-72842800-1337075436_thumb.jpg

Wyszedł mi trochę jaśniejszy (nie wiem czemu) ale jest smaczny, dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam :grin:

Ps. Mam jeszcze pytanko, pisałaś wyżej o imbirze, robiłaś z nim może też ten syrop? A może masz jeszcze jakiś ciekawy przepis, bo chętnie wypróbuję :mrgreen:

Z góry dziękuję za odpowiedź :happy:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.