basga Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 około 200-300 szt kwiatków mlecza 1 kg cukru 3-4 cytryny ze skórką kilka gożdzików wody tyle by zakryła kwiatki Zebrane w suchy dzień kwiaty mlecza wrzucić do wanny by powyłaziły wszelkie robaczki,,delikatnie opłukać ,wrzucić do garnka i zalać wodą. Pogotować 15 minut ,odcedzić i dobrze odcisnąć -kwiatki wyrzucić a otrzymany wywar wlać do garnka,dodać pokrojone cytryny,gożdziki i trochę cukru. Cały czas wolno gotując dosypywać po trochu cukier [jak za duży gaz to wykipi ],powinno mieć konsystencję lejącego miodu i kolor brązowawy.Gorący przełożyć do słoiczków. Ja zużyłam niecały kilogram cukru a gotowałam około godzinki,wyszło mi dość ciemne ale smaczne no i zdrowe. Otrzymałam taki słoik po 20dkg kawie. :razz:/tutaj mam trochę w szklance/ Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ja też mam przepis na taki syrop,ale z większej ilości kwiatków,cukru,wody i cytryn...w moim przepisie nie ma goździków :razz: Cytuj
basga Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Doruniu a ile czasu gotowałaś i jak smakował? Następną porcję zamierzam zrobić ze świeżym imbirem bo mi tu bardzo pasuje. Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Według mojego przepisu kwiaty z wodą i cytryną gotuje się 1 godzinę...potem się przecedza i czysty sok z cukrem gotuje się następną 1 godz.45 min...DŁUGO...ALE WARTO :razz: Cytuj
mac51 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Wszystko bardzo pięknie tylko gdzie ja znajdę 300 szt. kwiatków? Na razie mam tylko jeden :razz: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Miuriel Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Ja mam za to w ogrodzie aż nadto tego pięknego kwiecia. Zastanawiam się do czego można taki syropek dodawać? Do herbaty, ciasta czy po prostu na łyżeczkę i siup do gardełka, jak syropek na kaszel? Cytuj
basga Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Hmmm,ja mam go dopiero od wczoraj i jako że za herbatą nie przepadam to popijam go z przegotowaną wodą. Cytuj
Janka Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 W tym roku robiłam ten miód dwa razy.Raz z 500 a drugi raz z 750 kwiatów.(zasmakował wnuczce i poszła narwac 750 kw) :grin: Robię trochę inaczej.W pierwszym dniu gotuję 5 min z jedną cytryną i zostawiam w chłodnym miejscu.Na drugi dzień przecedzam i wyciskam przez gazę,dodaję stopniowo sok z cytryny i cukier.Gotuje tak długo,aż syrop wylany na talerzyk zaczyna tężeć. Po zrobieniu fotki-wkleję. Cytuj
Janka Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Ja mam na 300-500 kwiatów:1.5 kg cukru,1.5 l wody ,2 cytryny na 750 kwiatów dałam 2 l wody,4 cytryny i 2 kg cukru(trochę więcej) Cytuj
ali Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Ten syrop /mój nie jest aż tak bardzo gęsty a przepis też troszkę inny/ stosuję jak syrop na kaszel. Bardzo dobry, zwłaszcza dla dzieci. Cytuj
makropod Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Ja w kwestii praktycznej nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem :wink: To dwie całkiem różne rosliny (i tylko jedną z nich powinno się tak przyrządzać) tutaj to wyjaśniono: Syrop z mniszka Cytuj
Gość melisa Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 "nie mylmy mniszka lekarskiego z mleczem" Wiadomo, ze określenie mlecz jest pospolite inaczej też dmuchawiec, przecież nie da się pomylić mniszka z innym np. Mleczem kolczastym juz z racji samego wyglądu. Już tak zalazł za skórę co niektórym mniszek,że nie sposób go pomylić. Cytuj
basga Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Przy okazji porządków w piwnicy znalazłam słoiczek miodziku chyba sprzed 3-4 lat-idealnie przechowany. A dziś nazrywałam kwiatów na 1 porcję. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Basiu ja zrobiłam drugą porcję miodu, i ta druga produkcja była właśnie z Twojego przepisu 🙂 Wyszedł mi trochę jaśniejszy (nie wiem czemu) ale jest smaczny, dziękuję Ci za przepis i pozdrawiam :grin: Ps. Mam jeszcze pytanko, pisałaś wyżej o imbirze, robiłaś z nim może też ten syrop? A może masz jeszcze jakiś ciekawy przepis, bo chętnie wypróbuję :mrgreen: Z góry dziękuję za odpowiedź :happy: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.