apsik Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 SKŁADNIKI 50 dag mąki 1/3 kostki masła lub margaryny 12 dag cukru 3/4 szkl mleka 2 całe jaja 2 żółtka 3 dag amoniaku Zagnieść ciasto i upiec 4 cienkie placki. MASA 4 1/2 szkl mleka 1 1/2 szkl cukru 2 duże cukry waniliowe To wszystko gotować tak długo żeby zostało mniej niż połowa,wystudzić. Utrzeć 45 dag masła i dodawać gotowaną masę ,powoli ucierać. Przełożyć placki ,trochę kremu na wierzchu i posypać kawą.Najlepszy na drugi lub trzeci dzień,ja tak uwielbiam ten placek że kucharka musiała obowiązkowo piec go na komunii mojego synka i przepis jest od niej,polecam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Piszesz,żeby gotować tak długo,aż zostanie mniej niż połowa...to czyli jak długo w przybliżeniu? Cytuj
apsik Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Doruniu nie zawsze patrzę na godzinę tylko na to co zostaje w garnku ale na pewno coś koło godziny,musi stać się gęste,zmienić kolor na brunatny. Ostatnio użyłam do tego ciasta utartej margaryny z gotowanym mlekiem z puszki,właściwie smak był podobny. Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Dziękuję Tobie bardzo za odpowiedź...teraz mogę wziąć się do roboty bo wiem ile mniej więcej mam to gotować :grin: Pozdrawiam :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Jutro mam zamiar to piec więc udzielę dodatkowych wskazówek bo sama też dawno nie piekłam i co nieco zapomniałam. Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 intryguje mnie ta masa,apsik robisz :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Tak placki się pieką i karmel już ugotowany ,teraz stygnie,gotował się dokładnie 1 godzinę i 20 minut na średnim gazie,placki pieką się około 15 minut.Dalszy ciąg napiszę póżniej. Cytuj
apsik Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Placuszek stoi sobie w lodówce''chociaż ja już podkradłam kawałeczek'',najlepszy będzie jutro. Ateraz do dalszych szczegółów; -mąki do ciasta trzeba użyć troszkę więcej -jeżeli chodzi o cukier to puder -amoniaku to tak z 2 i1/2 łyżeczki i rozrobić go przed dodaniem w mleku Do masy użyłam 1 kostkę masła i 3/4 kostki margaryny ale oczywiście lepsze jest samo masło. To już chyba wszystko ,dodam że ciasto jest wysokie bo wystaje ponad blachę,w razie pytań jestem do dyspozycji. POZDRAWIAM I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi