wiola344 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 :razz: :razz: :grin: składniki: -4 szkl. mąki -1/2 szkl.cukru -1 margaryna -2 jaja -3 łyżki oleju -2 dkg drożdży -2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystkie składniki połączyć- zagnieść ciasto Masa makowa: -2 szkl. maku zapażyć i zmielić ze 2 razy Dodać: -5jaj -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -orzechy -ale nie muszą być odstawić 1 kostkę margaryny rozpuścić dodać 1 1/2 szkl. cukru chwilę gotować ciągle mieszając dodać przygotowany mak i gotować aż zacznie gęstnieć ciasto rozwałkować delikatnie wyłożyć masę letnią zwinąć i piec ok 1 godz. w tem. 160 c ciasto jest pyszne -kruche a zarazem pachnie drożdzami i najważniejsze że mak nie odstaje od ciasta.Polecam życze smacznego :razz: :grin: :D Cytuj
ottawa Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Wiolu... czy drożdże maja być "wkruszone" do ciasta, czy trzeba zrobić rozczyn? bo jak dobrze zrozumiałam, z przepisu wynika, w/g mnie, że drożdże "wkruszamy" do ciasta i wszystko zagniatamy, czy tak ? pozdrawiam Jola :razz: Cytuj
wiola344 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 :grin: witaj tak drożdże wkruszamy i zgniatamy razem ,pozdrawiam i życze udanego wypieku :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.