Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moj przepis na mizerie jest prosty pasuje do kazdego mieska czy smazone czy pieczone.Poprostu moi domownic to uwielbiaja :razz: 1swiezy ogorek zielony 1-2 zabki czosnku (zalezy od wielkosci) 3 lyzki majonezu slodka smietanka koperek suszony sol Ogorka zetrzec na tarce w plasterki(tak jak na mizerie) posolic i odstawic zeby puscil sok.Nadniar soku odlac.Przyrzadzic sos:majonez rozzedzic smietanka dodac pecisniety przez prase czosnek i dodac koperk(1 lyzeczke) wszystko razem wymieszac.Dodac do odsaczonych ogorkow i GOTOWE!!! Zycze smacznego!!! :grin:

Opublikowano

Sos podobny jak grecki sos Tzatziki, wiec napewno będzie pycha A co do ogórka, to nigdy nie ciapam ogórka w plasterki na tarce, zawsze kroję nożem, i wtedy wcześniejsze posolenie wpływa tylko na korzyść smaku mizerii An

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiola w tej salatce co ja podalam tonie lacze ogorka z pomidorem,ale w innych salatkach a i owszem np.z salata lodowa.A mozesz podac powod dlaczego sie tak nie robi?Moze popelniamy jakis blad w laczeniu tych warzyw?Pozdrawiam.

Opublikowano

Jolu nie łączy się ogórka zpomidorem gdyż ogórek niszczy witamine C zawartą w pomidorze ,można połączyc te 2 warzywa dodając do surówki troszkę kwasku cytrynowego NIE octu i wtedy również sałatka będzie wartościowa jak przed dodaniem ogórka ;)  pozdrawiam

Opublikowano

ogórki posiadają w swym składzie enzym który "zabija" zawartą w pomidorach witaminę C można temu zaradzić używając oliwy z oliwek oraz natki pietruszki a tak na marginesie to pomidory są owocami pozdrawiam

Opublikowano

Ale mądrala ;) :) szybciej było napisac tak niżsię rozpisywać a i tak wszyscy wiedza oco chodzi ;)

Opublikowano

Delarge jesli poczułeś się urażony to przepraszam ,nie miałam tego na myśli aby kogo kolwiek urazać .Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

zamiast na tarce czy nozem ja kroje ogorki zeby mi bylo wygodniej na krajalnicy, tak jak chleb tyle ze na mniejszym otworze. Migiem pokrojony jest caly dlugi ogorek:) ten sposob podpatrzylam u znajomej i spodobal mi sie:)