Jolanta Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Moj przepis na mizerie jest prosty pasuje do kazdego mieska czy smazone czy pieczone.Poprostu moi domownic to uwielbiaja :razz: 1swiezy ogorek zielony 1-2 zabki czosnku (zalezy od wielkosci) 3 lyzki majonezu slodka smietanka koperek suszony sol Ogorka zetrzec na tarce w plasterki(tak jak na mizerie) posolic i odstawic zeby puscil sok.Nadniar soku odlac.Przyrzadzic sos:majonez rozzedzic smietanka dodac pecisniety przez prase czosnek i dodac koperk(1 lyzeczke) wszystko razem wymieszac.Dodac do odsaczonych ogorkow i GOTOWE!!! Zycze smacznego!!! :grin: Cytuj
basga Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Ja ogórki wolę bardziej chrupiące i solę tuż przed podaniem :razz: Cytuj
Wiolka Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgadzam się z tobą Basgo jednak trzeba czuć pod zębami chrupkość ogórka.Ale mizeria jest napewno dobra. :razz: :razz: :grin: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 ciekawe, z majonezem i koperkiem jeszcze nie podawałam, spróbuję, dzieki Cytuj
monilek26 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 U moich rodziców często gości na stole podobna sałatka tyle tylko że nie daja majonezu i dodają pokrojone w kostkę pomidory. Cytuj
an69 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Sos podobny jak grecki sos Tzatziki, wiec napewno będzie pycha A co do ogórka, to nigdy nie ciapam ogórka w plasterki na tarce, zawsze kroję nożem, i wtedy wcześniejsze posolenie wpływa tylko na korzyść smaku mizerii An Cytuj
viola32 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Podobno nie laczy sie ogorka z pomidorem w salatkach... Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Wiola w tej salatce co ja podalam tonie lacze ogorka z pomidorem,ale w innych salatkach a i owszem np.z salata lodowa.A mozesz podac powod dlaczego sie tak nie robi?Moze popelniamy jakis blad w laczeniu tych warzyw?Pozdrawiam. Cytuj
wiola344 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Jolu nie łączy się ogórka zpomidorem gdyż ogórek niszczy witamine C zawartą w pomidorze ,można połączyc te 2 warzywa dodając do surówki troszkę kwasku cytrynowego NIE octu i wtedy również sałatka będzie wartościowa jak przed dodaniem ogórka ;) pozdrawiam Cytuj
DeLarge Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 ogórki posiadają w swym składzie enzym który "zabija" zawartą w pomidorach witaminę C można temu zaradzić używając oliwy z oliwek oraz natki pietruszki a tak na marginesie to pomidory są owocami pozdrawiam Cytuj
wiola344 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Ale mądrala ;) :) szybciej było napisac tak niżsię rozpisywać a i tak wszyscy wiedza oco chodzi ;) Cytuj
DeLarge Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Czy Twoje słowa są skierowane do mnie? Jeśli tak to prosiłbym Cię o rozwinięcie myśli gdyż pomimo mych starań nie do końca rozumiem o co chodzi. Cytuj
wiola344 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Delarge jesli poczułeś się urażony to przepraszam ,nie miałam tego na myśli aby kogo kolwiek urazać .Pozdrawiam Cytuj
śnieżynka Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 zamiast na tarce czy nozem ja kroje ogorki zeby mi bylo wygodniej na krajalnicy, tak jak chleb tyle ze na mniejszym otworze. Migiem pokrojony jest caly dlugi ogorek:) ten sposob podpatrzylam u znajomej i spodobal mi sie:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi